Investirea banilor într-un mod cât eficient: Cum să obțineți mai mult din economii

|

Fata cu inima si lumini de Craciun - Investind bani în mod corespunzător
Cele mai importante lucruri despre investirea eficientă a banilor

Timp de citire: aprox. 5 minute

  • Există diferite modalități de a vă investi economiile cu înțelepciune. Tipul de investiție care vi se potrivește depinde de situația individuală.
  • Întotdeauna are sens să investești banii pe termen lung. În acest fel aveți mai mult timp pentru a vă construi bunăstarea, pentru a face profit și pentru a atenua fluctuațiile. De aceea este foarte important să începeți să investiți de la o vârstă fragedă.
  • Oricine acordă importanță unui profit bun este sfătuit să investească în fonduri. Acest lucru este deosebit de util pentru tineri, deoarece banii alocați pot fi investiți timp de mulți ani și, prin urmare, sunt mai puțin susceptibili la fluctuații sau la prăbușiri ale pieței bursiere.
  • Pentru a începe, este suficient să investiți doar sume mici. În timp, active importante pot fi acumulate chiar și prin contribuții mici. De asemenea, este important să avem o diversificare largă a capitalului investit.

Nu mai este mult până la Crăciun! Bonusurile anuale, primele de Crăciun și cadourile în numerar primite în această perioadă îndulcesc începutul de an pentru mulți dintre noi. Oricât de tentant ar fi, nu are sens să cheltuim totul imediat. Este mult mai bine să investim banii în mod corespunzător iar astfel, în propriul nostru viitor. Aflați cum puteți să faceți acest lucru în cele ce urmează.

Tinerilor le este dificil să înceapă cu o strategie de investiții rațională. Multora nu le place să se gândească la viitor în această etapă a vieții, nu au suficiente detalii despre investiții și finanțe sau nu au încă venituri. Însă, cu câteva măsuri simple, puteți începe deja să faceți ceva pentru viitorul dumneavoastră - chiar și fără un salariu de top și fără cunoștințe profesionale în domeniul investițiilor.

De ce este important să vă investiți banii în mod corespunzător

Ce a funcționat pe vremea bunicii a încetat de mult să mai fie util: păstrea banilor între paginile cărților, conturile curente sau chiar pușculița în formă de porc au încetat de mult să mai fie opțiuni de investiții potrivite.

Dimpotrivă - dacă banii dumneavoastră sunt păstrați în variantele tradiționale, presupus sigure, riscați, de fapt, deprecierea acestora. Rata inflației vă asigură că obțineți din ce în ce mai puțin pentru economiile dvs., cu cât le lăsați mai mult timp. În acelasi timp, din cauza situație curente, primiți o dobândă mică sau chiar deloc pentru banii păstrați în conturi de economii.

Care sunt opțiunile de investiții?

În funcție de obiectivul și de perioada de timp pentru care doriți să investiți, există o serie de opțiuni diferite de investiții. Acestea diferă în primul rând din perspectiva profitului, a riscului și a perioadei de investiții.

Apelați la rezervele de bani strânse în timp

Opțiunile clasice, cum ar fi un cont curent sau un cont de economii, nu sunt potrivite pentru economisirea pe termen lung, dar sunt utile pentru a avea o anumită rezervă disponibilă.

Experții recomandă ca o sumă de două până la trei venituri nete să fie pregătită pentru cheltuieli neașteptate.

Pe lângă conturile de economii, depozitele pe termen sunt, de asemenea, o formă sigură de investiții care vă protejează capitalul. Cu un depozit la termen, investești o anumită sumă pentru o perioadă predeterminată și primești o dobândă fixă. Folosind această opțiune înseamnă, de asemenea, că nu îi puteți realocați sau să îi investiți în altă parte dacă ratele dobânzilor cresc din nou.

Fonduri și alte investiții la bursă

Fondurile de investiții sunt, de asemenea, o modalitate bună prin care  începătorii și tinerii potîncepe să investească.

Aici nu trebuie să decideți cu privire la acțiunile și valorile mobiliare individuale, ci să vă încredințați banii unui administrator de fonduri care se ocupă de gestionarea investițiilor tuturor investitorilor.

Acțiunile individuale sunt mai puțin potrivite pentru investitorii fără cunoștințe avansate despre piața bursieră, deoarece riscul unei pierderi de valoare mare este destul de ridicat în acest caz. Pe de altă parte, prin intermediul unui fond care conține o gamă largă de acțiuni și titluri de valoare, riscul este mai mic. De exemplu, dacă prețul anumitor acțiuni scade, celelalte titluri din fond pot compensa pierderea.

Fondurile pasive, de exemplu ETF-urile, sunt de obicei mai ieftine, dar necesită mai multă implicare personală și cunoștințe financiare, deoarece nu există un administrator de fond.

Copilul și tânărul economisesc bani într-un borcan

Este important ca banii să fie, de asemenea, investiți înfonduri cât mai mult timp posibil, pentru a putea compensa fluctuațiile de prețuri pe termen scurt. Pe o perioadă mai lungă de timp, profituri semnificative sunt adesea posibile pentru investitori.

Asigurarea de viață pentru retragerea din activitate

Asigurare pentru retragerea din activitate și anuitățile. Dacă îți dorești mai multă protecție pentru viitor, poți avea în vedere asigurarea de viață tip pensie cu unit-linked.

Beneficiezi de securitatea și predictibilitatea unei asigurări de viață și în același timp obții un randament bun participând la bursă.

Banii sunt investiți de compania de asigurări în fonduri sau alte valori mobiliare pentru a obține un profit cât mai bun iar la sfarșitul perioadei contractuale veți primi o rentă lunară.  

Active corporale și bunuri imobile

De asemenea, se poate să investești în activecorporale, cum ar fi metale prețioase, obiecte de colecție sau bunuri imobiliare.

Cu toate acestea, din cauza costurilor relativ ridicate și a riscurilor de fluctuație, aceste opțiuni sunt mai puțin recomandate pentru începători.

Rezoluții bune (nu numai) pentru noul an

Faceți mai mult mișcare, mâncați mai sănătos, renunțați la fumat: există multe rezoluții bune. Economisirea unei sume lunare nu pare greu de realizat, nu? Și cu cât începeți mai devreme, cu atât veți economisi mai mult în timp. Dacă căutați și puțin ajutor, este și mai ușor să începeți. Alături de un expert financiar care vă poate explica opțiunile de investiții veți alege cele mai bune oferte.

Toast cu vin spumant pentru Anul Nou

Investirea banilor în mod corect: sfaturi și trucuri

Majoritatea oamenilor au auzit deja despre situatia curentă a sistemului depensii public, de sărăcia la bătrânețe și de alte lucruri asemănătoare și suntconștienți de faptul că o bună pregătire a momentului retragerii din activitate este de fapt o necesitate.

Cu toate acestea, mulți consideră că subiectul finanțelor este stresant sau complicat, iar tinerii, în special, nu doresc să se gândească la bătrânețe, fiind un subiect îndepărtat de ei și de preocupările lor.

Este bine de știut faptul că o atitudine pozitivă față de bani și de planificarea pentru momentul pensionării pot fi învățate! Dacă vă amintiți în mod regulat de obiectivele și dorințele pentru viitor și vă gândiți la ceea ce puteți face cu active solide și dispoziții sigure, va fi mai ușor să vă pregătiți cât mai din timp pentru această etapă a vieții.

Acesta este modul prin care poți începe cu investițiile

Primul lucru la care ar trebui să te gândești este care este obiectivul tău de investiții. Economisiți pentru un anumit țel? Este pentru pensionarea ta? Sau pur și simplu doriți să acumulați cât mai multe active?

Orizontul de investiții, adică perioada de timp pe care se va desfășurainvestița dumneavoastră, depinde, de asemenea, de obiective. Multe forme de investiții sunt deosebit de potrivite pentru investiții pe termen mai lung.

De asemenea, este important să știți ce tip de investitor sunteți. Puneți mai multă valoare pe securitate sau doriți să generați cât mai mult profit posibil?        

Formele de investiții care promit profituri ridicate sunt de obicei supuse unor fluctuații mari și, prin urmare, sunt mai riscante, în timp ce opțiunile sigure tind să genereze profituri scăzute. De obicei, se recomandă o combinație de investiții mai sigure & altele cu randament mai ridicat.

Chiar și contribuțiile mici fac diferența. Nu trebuie să investiți o avere pentru a face ceva pentru viitor.

De multe ori are sens să fiți mai atent la finanțele dumneavoastră. Aproape toată lumea găsește cheltuieli inutile, cum ar fi abonamente neutilizate, furnizori de energie electrică prea scumpi sau polițe de asigurare nefavorabile, iar sumele cheltuite astfel pot fi realocate către soluții mai potrivite pentru țelurile dumneavoastră viitoare.

Chiar și sumele unice, de exemplu bonusurile de Crăciun, primele sau moștenirile, pot fi investite bine.

Două tinere care fac schimb de smartphone-uri

Mixul potrivit face diferența

Cu cât este mai mare distribuția pe diferite clase de active, cu atât mai bine. Acest lucru se mai numește și diversificare. Prin urmare, ar trebui să vă investiți activele în soluții diferite și, astfel, să reduceți riscul unei pierderi.

În mod ideal, ar trebui să alegeți un mix de opțiuni sigure, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Distribuția depinde de preferințele și obiectivele personale.

Dar nu vă faceți griji: nu trebuie să vă demotivați dacă nu creați un portofoliul de investiții perfect din prima încercare. Indiferent de modul în care începeți, primul pas este întotdeauna cel mai greu - dar principalul lucru este să începeți.

Sfat: Din fericire, există experți care vă pot ajuta cu acest lucru, deci nu trebuie să vă luptați singur prin jungla ofertelor.

Găsirea de sprijin nu este dificilă

Dacă ați decis să investiți bani cu înțelepciune, sunteți deja pe drumul cel bun. Nu există un răspuns general valabil în ceea ce privește tipul de investiție potrivită pentru dumneavoastră și de unde puteți obține profitul dorit.

De aceea, există experți care vă vor analiza în detaliu nevoile și situația dumneavoastră particulară și vă vor arăta ce investiție are cu adevărat vi se potrivește și ce soluții de investiții vă sunt disponibile.

Vrei să-ți investești banii așa cum trebuie?

Un consilier financiar vă va explica cum să vă investiți economiile cu înțelepciune, astfel încât să se potrivească situației dumneavoastră individuale.

Citiți de asemenea:

Femeia din supermarket - inflația

| OVB România

Cum să obții mai mult de la banii tăi

Prețurile la alimente și alte bunuri au crescut constant în ultimele luni. Pentru multe familii, devine din ce în ce mai dificil să-și acopere cheltuielile lunare și să plătească prețurile mărite. Dar cum s-a produs, de fapt, această creștere accelerată a prețurilor și cum îți poți proteja banii? Află tot ce trebuie să știi aici.

Pensionari cu portofele goale - asigurarea pentru bătrânețe

| OVB România

7 sfaturi utile în pregătirea retragerii din activitate

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de faptul că pensia de stat nu mai este suficientă pentru a-ți asigura o bătrânețe fără griji. Schimbările demografice și îmbătrânirea tot mai accentuată a populației determină prăbușirea sistemului public. Asigurarea privată este acum cu atât mai importantă. Există însă riscul de a face câteva greșeli. Află din materialul de mai jos ce greșeli ar trebui să eviți și cum poți face provizii financiare pentru viitor.