«Generația Stres»

|

«Generația Stres»

Generația Y, generația Eu, generația Internet - generația mileniului (Millennials) se regăsește sub numeroase denumiri distincte. Și dacă este să ne raportăm la numeroasele studii din ultimii ani, atunci nici acesta nu poate să lipsească: Generația Stres. Din ce în ce mai mulți tineri se simt se simt adesea epuizați mental. Și totuși, ce cauzează această stare?  

Potrivit unui studiu desfășurat în America, cei care fac parte din generația mileniului (Millennials) petrec în medie patru ore pe zi doar făcându-și griji. De aici rezultă un total de nici mai mult și nici mai puțin de 63 de zile în fiecare an. Cel mai semnificativ factor de stres are legătură cu propriile finanțe, dar și cu diverse probleme cauzate de oboseală, respectiv cu preocupările legate de sănătate. Mai mult de jumătate dintre cei chestionați recunosc că, de obicei, își încep ziua cu restanțe la somn. Carențele de somn reprezintă un factor suplimentar de stres.[1]

Stresul la locul de muncă e tot mai des întâlnit azi

Dar și atunci când facem referire strict la cariera și locul de muncă al acestei generații, observăm că nivelul de stres este unul peste medie. Desigur, toate generațiile se confruntă cu stresul la locul de muncă. Cu toate acestea, angajații tineri asociază munca prestată cu stresul mental mult mai mult decât orice altă grupă de vârstă. Prea multe sarcini atribuite unui număr insuficient de angajați, probleme cu colegii și disponibilitatea adesea impusă și necesară în afara orelor normale de lucru - sunt aspecte ce cauzează în mod evident cea mai mare nemulțumire. Tinerii se confruntă, de asemenea, și cu diverse circumstanțe externe. O infrastructură de sprijin redusă, timpul de lucru mai puțin flexibil și așteptările mari îi împovărează pe aceștia și mai mult. La toate acestea se adaugă și așteptările noastre tot mai mari cu privire la propriul succes, care sunt tipice și deloc de neglijat în contextul acestei meritocrații.[2] Dar există totuși o rază de speranță: În pofida numeroșilor factori de stres, majoritatea angajaților se simt totuși confortabil la locul de muncă.[3]    

Orele de vârf ale vieții

Pe lângă aspectele legate de digitalizare și de valul de informații cu care ne confruntăm, mai există și un alt motiv pentru care generația mileniului este afectată în mod special de stres. Cei mai mulți dintre aceștia parcurg actualmente așa-numitele „ore de vârf ale vieții“. Când vine vorba despre vârstă, în intervalul cuprins între 20 și 30 ani - ne referim aici la limita superioară a acestora - se produc anumite schimbări în viața noastră. Aceștia sunt practic anii decisivi în viața noastră profesională, cei în care cariera este în plină ascensiune. Mai mult decât atât, acesta este și momentul în care o mare parte dintre noi intenționează să își întemeieze o familie. Nu în ultimul rând, acum începem să ne gândim serios și pentru prima dată la economii pentru vârsta de pensionare. Stresul este ceva anteprogramat. Angajatorii care întâlnesc astfel de Gen Y - persoane bine pregătite, performante și dedicate - pot fi de real ajutor în acest sens. Timpul flexibil de lucru, asigurarea unor locuri de muncă compatibile cu viața de familie și promovarea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea de familie reprezintă o prioritate pentru generația mileniului. 

Strategii pentru combaterea stresului

Cât de mult și cât de des se resimte acest stres - aceste aspecte diferă în mod semnificativ de la o persoană la alta. În acest context intervin, de exemplu, condițiile sociale și economice, precum și cele strict legate de personalitatea și flexibilitatea unei persoane. Totuși, unora chiar le prinde bine puțin stres câteodată. Până și termenul limită stabilit pentru un anumit proiect poate reprezenta un factor motivațional. Însă, deși stresul pe termen scurt poate spori performanțele, rezultatele cercetărilor efectuate în timp indică în mod unanim următoarele: Stresul excesiv și pe termen îndelungat are un impact negativ asupra sănătății noastre. Datorită impactului și consecințelor semnificative pe termen lung, este deosebit de important să învățați cum să gestionați nivelul de stres în mod optim. Și da, sportul, o dietă sănătoasă și un somn suficient sunt doar o parte din acest proces. Un mediu social favorabil este, de asemenea, extrem de important. Dacă planificarea pentru viitor și economiile pentru pensii ating niveluri pe care cu greu le mai puteți gestiona, atunci puteți, de exemplu, conta pe deplin pe sprijinul și disponibilitatea consilierului dvs. financiar. Mai presus de toate, este extrem de important să reușiți să vă acordați atenția cuvenită și să fiți indulgenți cu voi înșivă. Ocazional aveți nevoie de o scurte momente de respiro în viața de zi cu zi pentru a putea continua. 

1 nypost.com

2wiwo.de

3orizon.de

Citiți de asemenea:

Copil la piscină cu pistol cu apă - Călătorește în siguranță

| OVB România

În cele din urmă soare: Sfaturi pentru bugetul de vacanță și asigurare de călătorie

Nu contează dacă suntem doar cu rucsacul prin Thailanda sau stăm într-un hotel all-inclusive în Tunisia. Dacă ne îmbolnăvim cu puțin timp înainte de vacanță sau avem obiecte furate din camera noastră de hotel, este logic să avem asigurare. În acest fel ne putem proteja de consecințele financiare - și poți merge în vacanță fără griji.