7 sfaturi utile în pregătirea retragerii din activitate

|

Pensionari cu portofele goale - asigurarea pentru bătrânețe
Cele mai importante informații despre asigurarea retragerii din activitate

Timp de citire: aprox. 4 minute

  • În România, pensia de stat de cele mai multe ori nu este suficientă pentru a-ți asigura o bătrânețe fără griji.
  • Schimbările demografice din întreaga Europă înseamnă că din ce în ce mai puțini oameni contribuie la fondul de pensie publică.
  • Asigurarea privată pentru pensie este indispensabilă.
  • Când vine vorba despre asigurarea de pensii private, există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont.

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de faptul că pensia de stat nu mai este suficientă pentru a-ți asigura o bătrânețe fără griji. Schimbările demografice și îmbătrânirea tot mai accentuată a populației determină prăbușirea sistemului public. Asigurarea privată este acum cu atât mai importantă. Există însă riscul de a face câteva greșeli. Află din materialul de mai jos ce greșeli ar trebui să eviți și cum poți face provizii financiare pentru viitor.

În România, majoritatea angajaților sunt asigurați obligatoriu în sistemul de pensii de stat. Astfel, pensia de stat este în continuare un pilon important pentru retragerea din activitate. Cu toate acestea, pentru mulți doar acestă pensie nu mai este suficientă. Principalul motiv în acest sens sunt schimbările demografice. Dar care este mai exact problema?

Problema cu pensia

Europenii nu numai că au în medie mai puțini copii, ci se confruntă și cu îmbătrânirea populației. Și cu cât numărul vârstnicilor crește, cu atât crește și numărul celor care beneficiază de pensia de stat. Deci sunt din ce în ce mai mulți pensionari care primesc pensie și, în același timp, mai puțini tineri care plătesc în sistem.

Astfel, doar pensia de stat nu mai este suficientă pentru a-ți menține la bătrânețe stilul de trai cu care erai obișnuit din perioada activă. Un alt pilon important pentru a-ți completa veniturile este pensia pilon 2. Mai exact, un procent din contribuțiile tale lunare la asigurările sociale se transferă într-un cont gestionat de un administrator privat de pensii. La acestea două se adaugă și pensia pilon 3, cunoscută și ca pensie facultativă.

Pensionarii merg la plimbare - Asigurarea legală de pensie

Prin urmare, pensia privată este un subiect important pe care ar trebui să îl abordezi. Cu atât mai mult de către cei tineri, pentru care pare un subiect complicat și departe de interesele lor. Dar nu trebuie să fie, așa cum arată și cele 7 sfaturi de mai jos.

7 sfaturi utile în pregătirea retragerii din activitate

Am ales cele mai frecvente șapte greșeli în asigurarea bătrâneții și le-am transpus în sfaturi utile,astfel încât să fii pregătit și să poți privi viitorul financiar cât mai relaxat. În acest fel nu vei pierde timp sau bani.

1. Nu amâna planificarea momentului retragerii din activitate

Cine vrea să se gândească la pensie la începutul vieții lor profesionale? La urma urmei, mai este timp... Dar aceasta este poate cea mai mare greșeală pe care o poți face. Când vine vorba de planificarea pensionării, timpul este esențial. Cu cât începi mai devreme să faci provizii financiare, cu atât mai mult îți poți face banii să lucreze pentru tine.

Sfatul nostru: Poți începe să faci provizii pentru pensia ta contribuind cu sume lunare mici, pe care le poți crește în timp. Sumele mai mici sunt întotdeauna mai bune decât deloc.

2. Bazează-te pe tine

Când vine vorba de asigurarea pensiei nu ar trebui să lași totul pe seama partenerului tău. După cum știm cu toții, viața nu merge mereu așa cum ne-am planificat. Pot oricând apărea situații care îți poate pune siguranța financiară în mare pericol. Prin urmare, tu ești cel care ar trebui să aibă grijă de pensia sa, astfel încât să îți poți asigura independența financiară.

3. Perseverență

Nu este important doar să începi, ci și să perseverezi. Dacă îți investești banii pe piața bursieră, de exemplu, și investești în fonduri sau într-o asigurare de pensii legată de o unitate de fond, fluctuațiile pieței fac parte din joc. Cu toate acestea, cu puțină răbdare și perseverență, poți pur și simplu să nu te lași afectat de fluctuații. Prin urmare, trebuie să te gândești la situația ta financiară pe termen lung - și nu doar pe termen scurt.

Femeie pe pat - pensionare privata

4. Asigură-te că ești bine indiferent de situație

Ce faci dacă într-o zi nu mai poți lucra? Accidentele sau bolile se întâmplă mai des decât crezi și fără un venit regulat cu greu îți poți asigura pensia privată. Cu ajutorul unei asigurări de invaliditate profesională, poți nu numai să-ți acoperi costurile fixe, ci și să continui să economisești pentru pensie.

5. Evaluează-ți corect nevoile

Pentru a fi într-o poziție financiară bună la bătrânețe, trebuie să știi de câți bani vei avea nevoie, de fapt, mai târziu. Cu toate acestea, mulți oameni au mari dificultăți în a-și calcula valoarea pensiei viitoare și astfel a estima cât de mult trebuie să pună deoparte în acest sens. Poți calcula cu ușurință diferența dintre pensia de care vei beneficia la momentul retragerii din activitate cu ajutorul calculatoarelor online. Doar caută pe Google și poți începe.

6. Nu ignora taxele și inflația

Poți alege între diferite produse pentru a-ți asigura bătrânețea. Cu toate acestea, de obicei, vei plăti taxe. Dacă îți schimbi strategia în mod regulat, vei plăti, desigur, taxe suplimentare. Prin urmare, același lucru este valabil și aici: planifică pe termen lung, astfel încât să trebuiască să plătești cât mai puține taxe posibile.

De asemenea, nu uita de inflație. În timp, aceasta îți reduce banii și, implicit, pensia. Prin urmare, ar trebui să ai în vedere efectele ei în planificarea ta.

7. Investițiile imobiliare sunt bune, dar insuficiente

Cei mai mulți oameni consideră că deținerea unei proprietăți este suficientă pentru a-ți conferi stabilitate financiară. Desigur, deținerea unei proprietăți are sens, dar nu ar trebui să te bazezi doar pe asta. Nu știi niciodată cum va evolua piața imobiliară sau ce se mai poate întâmpla în timp. Cuvântul magic este diversificare. Distribuie riscul atunci când vine vorba de pensie. De la asigurarea de pensii legată la unități de fond, la planurile de economii - ai multe opțiuni pentru a-ți investi banii.

După cum poți vedea, dacă dorești să te bucuri de pensionare la maxim ai la dispoziție câteva soluții. Desigur, există și anumite aspecte de care ar trebui să ții cont. Dar dacă îți investești banii pe termen lung, diversifici, îți cunoști nevoile financiare și te protejezi în caz de accident, ești foarte bine poziționat.

Cu toate acestea, cel mai important lucru este că ești conștient de situație și să începi economisești pentru pensie - indiferent cât de mare sau mică este suma pe care o pui deoparte. În cele din urmă, nu vei regreta și te vei bucura de efectele pozitive ale timpului asupra pensiei tale.

Citiți de asemenea:

Tânără la masă cu smartphone, caiet și documente pentru a ține o carte de uz casnic

| OVB România

Monitorizează-ți bugetul: Cum să îți urmărești finanțele

În agitația vieții de zi cu zi, foarte puțini oameni știu exact ce se întâmplă lunar cu finanțele lor. O monitorizare a bugetului te ajută să-ți urmărești veniturile și cheltuielile. Partea bună este că păstrarea unei astfel de evidențe nu este deloc dificilă. Nu trebuie să fii expert în contabilitate - odată ce ai făcut primul pas, trebuie doar să ții cont de cele descoperite.

Fata cu inima si lumini de Craciun - Investind bani în mod corespunzător

| OVB România

Investirea banilor într-un mod cât eficient: Cum să obțineți mai mult din economii

Nu mai este mult până la Crăciun! Bonusurile anuale, primele de Crăciun și cadourile în numerar primite în această perioadă îndulcesc începutul de an pentru mulți dintre noi. Oricât de tentant ar fi, nu are sens să cheltuim totul imediat. Este mult mai bine să investim banii în mod corespunzător iar astfel, în propriul nostru viitor. Aflați cum puteți să faceți acest lucru în cele ce urmează.