Monitorizează-ți bugetul: Cum să îți urmărești finanțele
|
Timp de citire: aprox. 5 minute
- Monitorizarea bugetului îți oferă o imagine de ansamblu a tuturor veniturilor și cheltuielilor lunare. În acest fel, poți vedea care sunt costurile tale lunare și cât de mult poți pune deoparte.
- Poți creiona o imagine financiară de asamblu fie pe hârtie, cu ajutorul PC-ului sau printr-o aplicație dedicată. Variantă digitală a acestei analize, de cele mai multe ori sub forma unei foi de calcul în Excel îți oferă mai multă flexibilitate și beneficiezi de calcule automate.
- Te documentezi în mod regulat asupra venitul tău lunar, a cheltuielilor fixe și a altor costuri. Poți să economisești sau investești ceea ce rămâne din venitul tău.
- Cel mai important lucru este consecvența! Câteva săptămâni, cu siguranta, nu sunt suficiente pentru a obține o imagine de ansamblu corespunzătoare. Este mai bine să-ți dezvolți o rutină din a-ți monitoriza permanent bugetul.
În agitația vieții de zi cu zi, foarte puțini oameni știu exact ce se întâmplă lunar cu finanțele lor. O monitorizare a bugetului te ajută să-ți urmărești veniturile și cheltuielile. Partea bună este că păstrarea unei astfel de evidențe nu este deloc dificilă. Nu trebuie să fii expert în contabilitate - odată ce ai făcut primul pas, trebuie doar să ții cont de cele descoperite.
Cât de bine vă cunoașteți situația financiară? Majoritatea oamenilor au doar o idee aproximativă despre propriile cheltuieli, cel puțin în ceea ce privește costurile obișnuite, cum ar fi chiria, telefonul mobil sau abonamentul la sala de sport. Și de îndată ce vine vorba de cheltuielile de timpul cumpărăturilor pentru casă și mâncare, majoritatea oamenilor sunt complet în afara buclei. De aceea, este logic să păstrăm o evidență a bugetului în care atât veniturile cât și cheltuielile sunt înregistrate în mod clar.
Ce presupune monitorizarea bugetului?
Monitorizarea bugetului îți oferă o imagine de ansamblu a tuturor veniturilor și cheltuielilor. Documentându-ți finanțele pe o perioadă mai lungă de timp, poți afla pe ce cheltuiești cel mai mult, cât îți mai rămâne în fiecare lună și de unde poți economisi.
O astfel de activitate are mai multe avantaje: În primul rând, conștientizezi mai bine care este situația ta financiară. Acest lucru îți va îmbunătăți automat gestionarea zilnică a banilor - și s-ar putea să te facă să te gândești de două ori înainte de a face următoarea achiziție impulsivă.
În plus, te poate ajuta să descoperi de unde ai putea face potențiale economii. De îndată ce știi pe ce, când și câți bani cheltuiești, te poți gândi la posibilități de reducere a diferite costuri.
Experiența este și mai benefică mai ales dacă dorești să economisești pentru ceva specific. Fie că este vorba de o achiziție majoră, de următoarea călătorie sau pur și simplu pentru asigurarea pentru bătrânețe: printr-o monitorizare constantă a bugetului vei știi exact cât de mult poți pune deoparte în fiecare lună. În funcție de obiectivul de economisire, poți economisi sau îi poți investi înțelept.
Cum se păstrează o evidență a bugetului ?
Poți ține evidența bugetului pe hârtie, cu ajutorul PC-ului sau printr-o aplicație dedicată. Varianta aleasă depinde de preferințele personale - rezultatul este același.
Dacă preferi să lucrezi manual, poți utiliza un caiet dedicat pentru a desena tabelele de monitorizare a finanțelor.
Pe computer, cel mai bine este să creezi o foaie de calcul Excel cu foi diferite. Avantajul unei monitorizări digitale este că poți calcula automat sumele sau crea diagrame care să îți ofere o reprezentare vizuală mult mai clară asupra bugetului. De asemenea, îți oferă mai multă flexibilitate.
În același timp, poți găsi programe și aplicații gata făcute pe care îți oferă multe funcții automate sau pot fi chiar conectate la un cont. Cu toate acestea, nu toate aplicațiile de acest tip sunt gratuite și cele mai multe te expun la diverse reclame în timp ce folosești aplicația.
Iată cum poți ține evidența bugetului:
De îndată ce ți-ai pus ordine în gânduri, poți începe. Cel mai bine este să aduni toate documentele importante, contractele, extrasele bancare și facturile în avans.
În rezumat, faceți următoarele, de fapt, un calcul destul de simplu:
Venituri - cheltuieli fixe (costuri fixe) - cheltuieli variabile = surplus
În acest sens sunt necesari următorii pași:
- Mai întâi de toate, notează-ți veniturile. Acestea sunt, de obicei, salariul tău, dar, în această categorie mai intră și beneficiile sociale, alocațiile pentru copii sau veniturile obținute din dobânzi. Important: ia în considerare doar venitul recurent. Veniturile unice, cum ar fi bonusurile de sărbători sau de Crăciun, cadourile în numerar sau similare, ar trebui introduse o dată în luna în care apar.
- În pasul următor, îți notezi cheltuielile obișnuite, adică costurile fixe lunare. Acestea pot fi chiria, electricitate, incalzire, telefon, asigurare sau diverse abonamente. Costurile care sunt suportate doar anual sau semestrial se reduc la o contribuție lunară. Sfat: Aflați mai multe despre costurile fixe lunare aici!
- Din diferența dintre venitul fix (pasul 1) și cheltuieli (pasul 2), poți calcula câți bani ai la dispoziție pentru alte cheltuieli. Acesta este bugetul disponibil fără a intra pe roșu.
- Costurile variabile, adică toate cheltuielile variabile, sunt deduse din bugetul tău. Acestea pot fi diferite în fiecare lună. Pentru a-ți face o părere despre cât de mult plătești în plus față de costurile fixe, ar trebui să documentezi sumele pe o perioadă mai lungă de timp. Poți crea diferite categorii, de exemplu, pentru alimente, cosmetice, haine, animale de companie sau petrecerea timpului liber. Cu ajutorul chitanțelor și extraselor bancare, poți atribui fiecare cheltuială exact categoriei potrivite.
- La sfârșitul fiecărei luni, poți vedea dintr-o privire dacă și cât din veniturile tale ți-au rămas. Pentru a face acest lucru, pur și simplu trebuie să scazi costurile variabile suportate în luna respectivă din bugetul disponibil. Acesta este surplusu tău, pe care îl poți salva, sau investi în planul tău de pensii. Dacă rămâi cu puțin sau chiar nimic, ar trebui să te gândești de unde ai putea economisi.
- În mod ideal, ar trebui să faci un bilanț la sfârșitul anului. Există întotdeauna perioade în care cheltui mai mult, de exemplu, pentru că ai plătit pentru o vacanță sau a trebuit să faci o achiziție. În alte luni, ai mai mulți bani rămași pentru că, de exemplu, ai cumpărat mai puțin sau ai primit o plată bonus.
Cum pot economisi bani?
Dacă ești pe roșu timp de o lună pentru că a trebuit să faci o cheltuială mare, e perfect în regulă. Cu toate acestea, devine problematic dacă ești în mod regulat pe roșu sau nu ai aproape nici un ban rămas pe care îl poți salva.
În acest caz, este important să arunci o privire mai atentă la cheltuielile tale. Prin categoriile pe care le-ai creat, poți identifica rapid unde ai cheltuit cel mai mult și unde pot exista cheltuieli inutile pe care le-ai putea evalua.
Există potențial de economisire peste tot: Poate plătești prea mult pentru asigurarea sau contractul de telefon mobil? Ai abonamente pe care nu le folosești și pe care le-ai putea anula? Adesea, schimbarea furnizorilor ajută la economisirea banilor, de exemplu furnizorul de energie electrică sau compania de asigurări. Sau în mod clar cheltuiești prea mult pentru cumpărături și trebuie să-ți regândești propriul comportament de consum. Pe termen lung, consumul atent și conștient nu este numai bun pentru contul tău bancar, ci și pentru tine.
Cele mai bune sfaturi și trucuri pentru păstrarea unei evidențe a bugetului
Odată ce ai început, tot ce ai nevoie este un pic de disciplină. Următoarele sfaturi și trucuri te vor ajuta:
- Nu trebuie să înregistrezi imediat fiecare cheltuială mică. Cel mai bine este să colectezi chitanțele într-un singur loc până data viitoare când vei documenta cheltuielile.
- Este util să ai un timp dedicat în care ții evidența bugetului - întotdeauna în weekend, la două săptămâni sau chiar lunar. La început, setează un reminder pe smartphone sau notează data în calendar, astfel încât să nu uiți. În cele din urmă, vei deprinde acest obicei și va deveni o rutină.
- Pentru a-ți fi mai ușor să economisești, poți seta diferite bugete individuale, de exemplu, un buget lunar doar pentru activități de petrecere a timpului liber sau cumpărături. Când ai folosit tot bugetul alocat, știi că nu ar trebui să mai mănânci în oraș sau să mergi la vânătoare de chilipiruri pentru restul lunii. În acest fel, ai mai mult control asupra a cât de mult cheltuiești și te poți asigura că ai mai multe economii rămase în cele din urmă.
- Ai un obiectiv mai mare pentru care economisești, precum o vacanță? Gândește-te la câți bani ai nevoie și când ai nevoie. Apoi împarte suma la numărul de luni care au rămas până atunci pentru a afla cât de mult trebuie să pui deoparte în fiecare lună. Dacă introduci această sumă direct ca rezervă fixă în prezentarea generală, vei vedea imediat cât de mult poți utiliza în continuare în categoriile rămase și unde ar trebui să reduci puțin pentru a-ți atinge obiectivul de economisire.
O monitorizare a bugetului este modul corect de a-ți urmări finanțele, de arecunoaște factorii de cost și de a identifica potențialul de economisire. Desigur, poți cere întotdeauna ajutorul unui expert să te ajute.