Consum responsabil: Faceți cumpărături sustenabile și veți avea conștiința împăcată

|

Două tinere care fac cumpărături - Consum responsabil și sustenabilitate
Cele mai importante lucruri despre sustenabilitate și consumul responsabil.

Timp de citire: aprox. 6 minute

  • Dacă doriți să lucrați la sustenabilitatea dumneavoastră, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să vă puneți la îndoială propriul consum. Există deja o mulțime de lucruri în viața noastră de zi cu zi pe care le putem face mai sustenabile și în acest fel putem face o  diferență.
  • Fast fashion- ul, carnea ieftină și bunurile din plastic sunt o povară pentru natură și pe termen lung și pentru portofelul dumneavoastră. Chiar dacă prețurile mici par tentante la început, pe termen lung nu ieși mai ieftin, pentru că trebuie să cumperi în mod constant mai mult.
  • Cei care optează pentru o calitate mai bună, condiții de producție echitabile și care sprijină economia locală își pun amprenta ecologică și fac în mod activ ceva pentru sustenabilitate, echitate socială și, în cele din urmă,  propria bunăstare.
  • Prea multă dezordine poate fi o povară. Asa ca: cumparati responsabil, informati-va si regânditi-va propria dieta si modul in care va ocupati de haine si alte lucruri.
  • În loc să vă cheltuiți banii pe fiecare presupusă afacere și ofertă specială, economisiți pentru ceva semnificativ. Aceasta poate fi, de exemplu, o vacanță cu cei dragi, o activitate frumoasă sau provizii pentru mai târziu.

Ofertele speciale din cât se vede - Black Friday, Cyber Monday & altele asemenea te ademenesc în luna noiembrie cu numeroase chilipiruri. Este adesea dificil să cumpărați doar ceea ce aveți cu adevărat nevoie. Consumul responsabil nu este numai bun pentru mediu, ci și pentru bunăstarea dumneavoastră - și, apropo, mai mulți bani sunt păstrați pentru lucruri cu adevărat importante.

Există, probabil, un mic sau sau un mare vânător de chilipiruri în noi toți. Nici nu ne putem abține: psihologii au descoperit că reducerile și prețurile speciale activează centrul de recompense al creierului. Din fericire, consumul responsabil devine din ce în ce mai mult o problemă cunoscută în societatea noastră. Comerțul echitabil, organic și minimalismul nu mai sunt cuvinte străine și tot mai mulți tineri sunt atenți la ceea ce cumpără și consumă.

Cum poluează ce aruncă societatea în mediul înconjurător

Adevărul este că resursele pământului nostru sunt limitate. Din ce în ce mai mulți oameni consumă din ce în ce mai mult, mai repede și mai rapid - iar ca rezultat mediul nostru suferă în mod clar. Industria produce în mod constant, cât mai repede și cât mai ieftin posibil, pentru a satisface nevoile unei populații mondiale în creștere.

Reducerile de prețuri și vânzările flash sunt făcute pentru a aduce bunurile la consumator și mai repede. Lucrurile cumpărate repede, de care nimeni nu are nevoie sau produsele ieftine, cu o durată scurtă de viață, ajung la gunoi cu atât mai repede. Este un cerc vicios!

Rapid, mai rapid, Fast fashion

Fast fashion - adică îmbrăcăminte de scurtă durată produsă cât mai repede și mai ieftin posibil,  care poate fi găsită gata făcută în magazine în câteva zile, de îndată ce apare o nouă tendință. Iar după o scurtă perioadă de timp urmează următoarea tendință - și cu ea următoarea colecție.

Marile case de modă și companiile de fast fashion, de exemplu Zara, lansează până la 24 de colecții pe an. Îmbrăcămintea devine astfel din ce în ce mai de unică folosință.

Deci, nu este de mirare că impactul global asupra mediului al fabricilor care rulează non-stop este enorm. Rezultatul: microplasticele și substanțele chimice intră în ciclul apei.

Piesele individuale și materiile prime pentru producția de îmbrăcăminte sunt importate de pretutindeni, principalul criteriu  este să fie ieftin, apoi produse în cea mai accesibilă țară posibilă și apoi exportate înapoi în țările cumpărătorului. Iar surplusul nevândut intră din nou la gunoi după un timp foarte scurt, când următoarea colecție fast fashion este chiar după colț.

Lanțurile de textile mari ard îmbrăcămintea nevândută.  Din cele 80 de miliarde de articole vestimentare produse în fiecare an, 86% ajung la gunoi! Cu toate acestea, este nevoie de zeci de ani până când materialele se degradează.

Data viitoare când doriți să cumpărați o piesă vestimentară ieftină, asigurați-vă că știți cum a ajuns la magazin în primul rând: de la lucrătorii prost plătiți din țările din lumea a treia, la a fi expediate global, doar pentru a sta pe raft pentru câțiva lei.

Tânăra încearcând haine

Din păcate, producția rapidă se face în detrimentul calității: Datorită materiilor prime ieftine, hainele de obicei nu rezistă mult și în curând trebuie înlocuite. Pe termen lung, nu prea scapi mai ieftin, pentru că întotdeauna trebuie să cumperi ceva nou. Prin urmare, este mai bine să  investești în modă bună și de înaltă calitate de care te poți bucura cu adevărat.

Ce înseamnă consumul responsabil?

Dacă vrei să trăiești sustenabil, este inevitabil să nu-ți examinezi propriul comportament de consum și de cumpărare. Consumul responsabil înseamnă, mai presus de toate, cumpărarea mai selectivă și urmărirea condițiilor de producție modă și socială a produselor.

Prin cumpărături făcute mai rar și de calitate,  aduci produse mai durabile în casa ta. Dacă aveți grijă și de lucrurile voastre și le reparați în loc să le aruncați, veți economisi o mulțime de bani pe termen lung, în ciuda costurilor de achiziție mai mari.

Consumul responsabil include, de asemenea, o dietă responsabilă. Prin urmare, este logic să ne uităm la producția de alimente și să ne adaptăm consumul în funcție de aceasta. Sprijinirea producătorilor regionali și a agriculturii ecologice nu este doar sustenabil, ci și sănătos!

Două tinere la cumpărături

Consumul atent și responsabil reduce deșeurile și poluarea mediului nostru. O mare parte din lucrurile returnate de către clienții magazinelor online sunt pur și simplu distruse - deoarece este mai ieftin decât reprocesarea și reambalarea mărfurilor.

Stocurile sau colecțiile vechi sunt, de asemenea, casate în mod regulat, atât în comerțul staționar, cât și în cel online. Prea puțin spațiu de depozitare, tendințele care trec repede și reaprovizionarea constantă a noilor colecții îi obligă pe comercianți să ardă literalmente bunuri noi.

Lucrul bun este că cei care consumă mai responsabil (și, prin urmare, mai puțin) nu fac ceva doar pentru mediu, ci și pentru ei înșiși. Oamenii care apreciază sustenabilitatea și consumul responsabil trăiesc o viață mai sănătoasă, sunt mai fericiți și poartă mai puțin balast cu ei.

Viața și consumul responsabil

Pentru a opri condițiile proaste de producție, poluarea mediului etc.,  sunt necesare reglementări mai bune pentru industrie pe termen lung. Dar, chiar și la nivel micro, tu, ca și consumator, poți face o mare diferență schimbând doar câteva lucruri. Cu un consum responsabil, contribuți, astfel încât în cele din urmă să se întâmple ceva.

Second hand, reciclarea și schimbul de îmbrăcăminte: De ce să nu mergeți la cumpărături la o piață de vechituri și să dați comorilor descoperite o casă nouă? Există, de asemenea, numeroase platforme  pe internet de unde puteți cumpăra lucruri utilizate, dar încă în stare bună.

Atunci când faceți cumpărături, este logic să vă concentrați asupra calității și să sprijiniți mărcile care produc  în mod sustenabil. Fie că este vorba de materiale reciclate, bumbac organic sau comerț echitabil  - oricine care caută în mod conștient produse care sunt produse ecologic  contribuie activ la îmbunătățirea situației.

Diverse elemente de identificare și etichete sunt concepute pentru a ajuta consumatorii să identifice produse sustenabile și echitabile.

De ce să te ferești când cumperi alimente: Majoritatea produselor din supermarket nu au nimic de-a face cu pășunile idilice unde pasc vacile și pajiștile cu fructe verzi. Carnea, în special, este adesea produsă ieftin în cele mai rele condiții și importată.

Și știați că o mare parte din sucurile de portocale disponibile aici provin din concentrate importate din America de Sud de la monoculturi dăunătoare mediului cu lucrători cu salarii mici.

Familie care face cumpărături la supermarket

Cel mai rău aspect al acestei situații este că aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente ajung, de asemenea, la gunoi în fiecare an la nivel mondial. Asta înseamnă o treime din produsele alimentare produse! Este mai bine să vă planificați cerințele alimentare cu mult timp în avans și să nu cumpărați prea mult.

Cum să reduci balastul material

De-a lungul anilor, acumulăm o multitudine de lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie. Poate știi sentimentul când lucrurile acumulate acasă se simt mai mult ca balast decât ca bucurie?

Este adesea eliberator să curățați pur și simplu și să dați mai departe tot ceea ce nu mai este necesar. După aceea, aruncați o privire la propriul consum, și nu doar atunci când vine vorba de modă.

Minimalismul în trend

Tendința crescută spre minimalism  arată, de asemenea, cât de eliberatoare poate fi o casă ordonată și bine gândită. Mai puține lucruri, dar o calitate mai bună!

Desigur, o curățenie facută doar o singură dată nu este suficientă. Consumul responsabil pe termen lung este mult mai important. Fie că este vorba de modă, decorațiuni, electrocasnice sau jucării, majoritatea consumatorilor au mult mai mult acasă decât pot folosi.

Dacă nu aveți obiecte inutile și cumpărați doar ceea ce aveți cu adevărat nevoie, nu numai că veți trăi o viață mai relaxată, dar de asemenea vă va fi mult mai ușor să faceți ordine, să călătoriți și să vă mutați în altă casă.

Sfaturi pentru consumul responsabil

Și ce înseamnă asta pentru viitorul Black Friday? Desigur, puteți face cumărături și nu trebuie să trăiți fără. Însă cu câteva sfaturi puteți merge la vânătoare de chilipiruri cu o conștiință curată.

  • Mai puțin înseamnă mai mult. Nu cantitatea contează, ci calitatea! Când cumpărați haine noi sau alte lucruri, alegeți produse de înaltă calitate și rezistente. Astfel nu numai că vă va face să fiți mai sustenabil, dar chiar puteți să economisiți bani pe termen lung, pentru că nu trebuie să cumpărați tot timpul totul nou.
  • Gândiți-vă la ceea ce aveți cu adevărat nevoie în prealabil. Cumpararea a ceva doar pentru că este redus nu are nici un sens și  de asemenea, pe termen lung, nu aduce nici-o bucurie.
  • Achizițiile spontane sunt atât de tentante, deoarece sistemul de recompense al creierului nostru preferă să fie activat imediat. Ce ajută: așteaptă să treacă o zi înainte de a cumpăra sau cel puțin faceți o mică plimbare în jurul blocului. De multe ori îți dai seama după aceea că s-ar putea să nu ai nevoie de acel tricou nou sau de sfeșnic de lux până la urmă.
  • Când cumpărați alimente, nu cumpărați mai mult decât puteți consuma. De asemenea, alegeți produse sezoniere și regionale, precum și alimente ecologice. Acest lucru este, de asemenea, mai sănătos și are un gust mai bun!
  • Lemnul, bumbacul și alte materiale naturale sunt mai bune decât plasticul  - fie în jucării, echipamente de bucătărie sau îmbrăcăminte.
  • Alegeți atemporal în loc de tendințe de scurtă durată. Mai ales atunci când vine vorba de mobilierul de casă și modă, cele mai recente tendințe se schimbă rapid.
  • Moda lentă în loc de fast fashion! Sprijinirea producătorilor sustenabili, a producătorilor echitabili și a economiei locale. Poate că există textile care sunt fabricate la nivel local? Sau alte produse de la companii locale?

Studiile arată că tot mai mulți tineri se concentrează pe consumul responsabil și sustenabil. Cererea consumatorilor pentru produse neambalate, cosmetice fără microplastice, alimente fără poluanți și modă echitabilă este în creștere.

În cele din urmă, nu numai că faceți ceva pentru mai multă corectitudine și sustenabilitate, dar puteți folosi și banii mai responsabil și puteți fi mai sensibili la alte nevoi. De exemplu, pentru a petrece timp cu prietenii și familia.

De asemenea, este întotdeauna o idee bună de a pune bani  deoparte, în propriile economii de pensionare și, astfel, să vă asigurați viitorul.  Sau puteți investi banii pe care i-ați economisit cu înțelepciune, astfel încât să vă puteți îndeplini o dorință mai mare la un moment dat.

Aveți nevoie de ajutor pentru a vă investi banii în mod corect și pentru a economisi pentru mai târziu?

Un consilier financiar este bucuros să vă ajute, să vă dea o mână de ajutor cu finanțele dumneavoastră și să vă arate cele mai bune opțiuni de investiții.

Citiți de asemenea:

Becul se aprinde și consumă energie electrică - Consumul de energie

| OVB România

Economisește energie electrică și bani cu câteva trucuri simple

Criza energetică actuală și creșterea constantă a inflației în Europa determină creșterea semnificativă a prețurilor - în special a prețurilor la energie. Pentru a fi cât mai pregătit pentru lunile de iarnă ce urmează, există câteva lucruri pe care le poți face acasă. Aici vei găsi toate sfaturile și modalitățile prin care îți poți reduce costurile cu energia și consumul de energie electrică.

Tânără la masă cu smartphone, caiet și documente pentru a ține o carte de uz casnic

| OVB România

Monitorizează-ți bugetul: Cum să îți urmărești finanțele

În agitația vieții de zi cu zi, foarte puțini oameni știu exact ce se întâmplă lunar cu finanțele lor. O monitorizare a bugetului te ajută să-ți urmărești veniturile și cheltuielile. Partea bună este că păstrarea unei astfel de evidențe nu este deloc dificilă. Nu trebuie să fii expert în contabilitate - odată ce ai făcut primul pas, trebuie doar să ții cont de cele descoperite.