Economisește energie electrică și bani cu câteva trucuri simple
|
Timp de citire: aprox. 4 minute
- Prețurile energiei cresc semnificativ în Europa.
- Cele mai mari consumatoare de electricitate din gospodărie sunt electrocasnicele mari. Achiziția unor produse eficiente din punct de vedere energetic dă adesea roade pe termen lung.
- Cu ajutorul unor măsuri simple poți să asiguri căldura necesară și în același timp să reduci consumul de energie proprie.
Criza energetică actuală și creșterea constantă a inflației în Europa determină creșterea semnificativă a prețurilor - în special a prețurilor la energie. Pentru a fi cât mai pregătit pentru lunile de iarnă ce urmează, există câteva lucruri pe care le poți face acasă. Aici vei găsi toate sfaturile și modalitățile prin care îți poți reduce costurile cu energia și consumul de energie electrică.
În contextul de astăzi, există motive întemeiate pentru a economisi energie și a consuma mai conștient.
Creșterea costurilor cu energia în Europa
Creșterea prețurilor la energie și rata ridicată a inflației în Europa pun din ce în ce mai multă presiune pe portofel. Tocmai de aceea este recomandat să acorzi mai multă atenție modului în care îți poți reduce consumul privat de energie. Fără a îngheța în casă, desigur. Un efect secundar practic al acestui lucru este că utilizarea resurselor cu moderație nu numai că îți protejează portofelul pe termen lung, ci și mediul înconjurător.
Dar cât de mult au crescut prețurile actuale la energie? Acest lucru este cel mai evident dacă le comparăm cu prețurile din anii precedenți. De exemplu, dacă în 2020 costul mediu al unui kwh era de 0.5 lei, astăzi prețurile ajung la 0.8 lei cu plafonare din partea Statului, dar pot ajunge și până la 12 lei/kwh pentru consumatorii casnici.
Economisiți energie în gospodărie
Având în vedere că prețurile la energie sunt atât de mari, întrebarea nu este dacă, ci cum să economisești energie și bani acasă. Dar acest lucru este aproape tot timpul mai ușor de spus decât de făcut. Prin urmare, ar trebui să te gândești unde anume poți economisi energie electrică și care sunt cei mai mari consumatori de energie din casa ta. De exemplu, poți economisi energie în bucătărie, cu iluminatul sau, în biroul de acasă.
Cei mai mari consumatori de energie din gospodărie
Cel mai simplu mod prin care poți măsura consumul de energie al electronicelor și electrocasnicelor tale este să utilizezi un contor de energie electrică, sau să te uiți la eticheta de eficiență energetică a fiecărui aparat. De exemplu, televizoarele și computerele, sunt utilizate aproape zilnic și consumă o cantitate mare de energie electrică. Achiziționarea unor echipamente eficiente din punct de vedere energetic merită pe termen lung - în ciuda prețului de achiziție mai mare - deoarece consumul anual de energie electrică este mai mic.
Electrocasnicele mari, cum ar fi frigiderele, mașinile de spălat și congelatoarele, consumă o cantitate considerabilă de energie electrică. Dacă ai un frigider care are deja mai mult de 10 - 15 ani, poate avea sens să cumperi unul nou. Poate pe termen lung este util să sapi mai adânc în buzunar dacă te gândești la economiile viitoare.
Încălzire simplă și corectă
Încălzește-ți casa eficient în timpul sezonului rece. Astfel poți reduce costurile de încălzire, economișești energie și îți poți menține o temperatură plăcută în casă în același timp:
- Aerisește caloriferul în mod regulat: Dacă este prea mult aer în calorifer, acesta nu se poate încălzi în mod corespunzător.
- Asigură închiderea etanș a ferestrelor și ușilor: Acoperă cu ușurință eventualele crăpături cu sigilii adezive. Acest lucru va reduce cantitatea de aer rece care intră în cameră.
- Ventilați camera de două ori pe zi, cu fereastra larg deschisă, mai degrabă decât permanent cu fereastra rabatată.
5 sfaturi practice pentru a economisi energie electrică
Pe lângă achiziția unor aparate eficiente din punct de vedere energetic, poți economisi energie electrică și cu ajutorul echipamentelor existente - atât în gospodărie, cât și la biroul de acasă. Avem cinci sfaturi care te pot ajuta să reduci cu ușurință costurile în acest sens.
1. Utilizarea corectă a mașinii de spălat
Este suficient să îți speli hainele la 30 de grade Celsius. De asemenea, poți utiliza programul eco dacă mașina de spălat are acest program. Deși durează de obicei mai mult, utilizează mai puțină energie electrică și apă în general.
2. Reglează frigiderul
Asigură-te că electrocasnicele mari sunt setate la temperatura potrivită. O temperatură de 7 grade Celsius este suficientă pentru frigider și minus 18 grade Celsius este temperatura optimă pentru congelator. De asemenea, îți recomandăm să dezgheți în mod regulat congelatorul pentru a reduce consumul de energie.
3. Economie în bucătărie
Atât de simplu și totuși atât de eficient: utilizează întotdeauna un capac atunci când gătești. Acest lucru îți economisește timp și bani. De asemenea, poți încălzi pur și simplu apa în ceainic în loc de oală. Acest lucru este mult mai rapid și utilizează mai puțină energie electrică.
4. Economie la biroul de acasă
Utilizează un laptop, mai degrabă decât un desktop și deconectează încărcătoarele direct de la priză atunci când nu mai ai nevoie de ele. De asemenea, poți pune computerul în modul de economisire a energiei sau în modul de hibernare atunci când pleci de la birou.
5. Evitați modul stand-by
În modul stand-by, aparatele electrice nu sunt complet deconectate de la rețea, ceea ce înseamnă că acestea consumă energie electrică chiar și atunci când sunt oprite. Cu o priză multiplă, însă, poți opri complet televizorul sau routerul Wi-Fi peste noapte și poți reduce astfel costurile la energia electrică.