Care sunt costurile fixe lunare într-o gospodărie și cât de mari ar trebui să fie acestea?

|

Copil cu o pușculiță în formă de porc și monede - costuri fixe lunare în gospodărie
Cele mai importante lucruri despre cheltuielile fixe lunare în gospodărie

Timp de citire: aprox. 4 minute

  • Pentru a obține o imagine de ansamblu a finanțelor tale, este important să cunoști costurile lunare fixe care apar în gospodăria ta.
  • Acestea includ toate cheltuielile care trebuie plătite în mod regulat și constant - costul vieții în fiecare lună.
  • Costurile variabile apar, de exemplu, de la vizite la cinema și restaurante, activități de petrecere a timpului liber și cumpărături.
  • Cât de mult ar trebui să plătești pentru cheltuielile de zi cu zi în funcție de venitul lunar. Regula 50-30-20 te ajută să evaluezi cât din bugetul lunar ar trebui cheltuit și pentru ce cheltuieli.
  • Numai atunci, când vei avea o imagine de ansamblu, poți alege de unde ai putea să economisești bani.

Știi cât cheltuiești în fiecare lună? Mulți oameni nu au o imagine de ansamblu a cât de mult cheltuiesc în fiecare lună - totuși aceasta este tocmai baza unei bune  planificări financiare și a vieții. Cheltuielile totale ale unei gospodării sunt întotdeauna alcătuite din costuri fixe și costuri variabile. Dar ce sunt mai exact costurile fixe și ce proporție din buget ar trebui să alcătuiască?

Găsirea unui echilibru corect între venituri și cheltuieli nu este întotdeauna ușoară. Prin urmare, primul pas ar trebui să fie examinarea mai atentă a propriilor cheltuieli - deoarece, dacă îți cunoaști costurile lunare, este mai ușor să găseșți potențiale oportunități de economisire și optimizare. Costurile fixe sunt deosebit de importante aici.

Care sunt costurile fixe într-o gospodărie?

Costurile fixe sunt cheltuieli care apar în mod regulat și au o valoare constantă. Costurile de trai, cum ar fi chiria și electricitatea, sunt exemple tipice de costuri fixe. Sumele apar la intervale regulate, de obicei lunar, și au costuri relativ uniforme. Cu cât aceste costuri fixe sunt mai mari, cu atât devii mai puțin flexibil în ceea ce privește alte cheltuieli.

Unele costuri fixe trebuie plătite lunar, în timp ce altele apar doar trimestrial sau chiar anual. Acesta din urmă este adesea cazul asigurărilor, de exemplu.

Costurile variabile, pe de altă parte, pot varia de la o lună la alta. Costurile variabile apar, de exemplu, în timpul liber sau cumpărături.

Costurile fixe includ, mai presus de toate:

  • Chirie
  • Achitarea creditelor
  • Apa
  • Electricitate
  • Mâncare
  • Asigurări
  • Taxe
  • Leasing
  • Bilet de transport in comun
  • Abonamente diverse
  • Telefon și internet
  • Abonament de telefonie mobilă
  • Abonamente pentru streaming sau televiziune cu plată
  • Club și taxe de membru
  • Taxe pentru îngrijirea copiilor
  • Pensia alimentară
  • ... și multe altele.

Cât de mari ar trebui să fie, în cele din urmă, costurile fixe și variabile  variază, desigur, de la o gospodărie la alta. Cel mai important lucru este cât de mulți bani ai la dispoziție în fiecare lună și cum îi distribui. Există anumite valori orientative pe care le poți utiliza pentru a te orienta mai bine.

Costurile fixe lunare ar trebui să arate astfel

După ce ți-ai calculat costurile fixe și le-ai comparat cu venitul lunar, vei vedea rapid unde ar putea fi necesar să iei măsuri. Următoarele reguli de bază te pot ajuta în acest sens:

Costurile fixe nu trebuie să depășească 50% din salariul net.

Pentru a-ți oferii flexibilitate financiară maximă, ar trebui să-ți menții costurile fixe cât mai scăzute posibil. În general, ca punct de reper orientativ, cheltuielile lunare fixe nu ar trebui să depășească niciodată mai mult de 50 la sută din salariul net.

Ar fi mai bine chiar să ai 30% până la 40% - dar acest lucru nu este întotdeauna fezabil și depinde în funcție de cât de mult câștigi, unde locuiești și cât de mari sunt chiriile acolo.

Chiria nu trebuie să depășească o treime din salariul net

Costurile chiriei, care sunt probabil cea mai mare parte al costurilor fixe, nu trebuie să depășească o treime din salariul net în total - inclusiv utilitățile!

Dacă plătești considerabil mai mult, ar trebui să reconsideri situația locuinței - chiar dacă nu este întotdeauna ușor, mai ales în orașele mari și în zonele populare unde  chiriile sunt mari.

Redu încălzirea

Economii pentru perioada pensionării în funcție de vârstă

Sărăcia bătrânilor este un subiect important în întreaga Europă, deoarece pensia de stat a fost mult timp insuficientă pentru a putea menține nivelul de trai la bătrânețe. Din acest motiv,  economisirea pentru o pensie privată ar trebui să fie, de asemenea, inclusă în cheltuielile tale.

Cu cât ești mai în vârstă, cu atâtprocentul din venitul net care merge către o pensie privată ar trebui să fie mai mare. Pentru persoanele care abia își încep cariera, se recomandă redirecționarea a 4% până la 6% din venit; pentru cei de 30 de ani, în jur de 5% până la 8%; și de la vârsta de 40 de ani, de la 7% până la 10%.

Tată și fiica calculează cu o numărătoare

Banii puși deoparte sunt o necesitate

Pentru a fi pregătit pentru obstacole financiare minore și majore, ar trebui cu siguranță să-ți creezi rezerve. Trei salarii lunare nete este suma recomandată pe care ar trebui să o strângi cu strictețe

În acest fel, vei avea suficienți bani în cont pentru a acoperii cheltuielile spontane, dar vei avea totuși și suficientă flexibilitate pentru a-ți cumpăra lucrurile care îți plac.

Concluzia: Iată cum funcționează regula 50-30-20

Numerele multe și instrucțiunile pot părea complicate la început, dar de fapt nu sunt. Regula 50-30-20  este o modalitate bună de a-ți aminti cum să-ți împărți bugetul.

Regula numărul unu spune: 50 la sută din buget pentru costurile fixe, 30 la sută pentru petrecerea timpului liber și 20 la sută pentru economii. Acestă regulă face mai ușor să calculați cât de mult cheltuiești și pe ce anume în fiecare lună.

Pe scurt, următoarea defalcare a cheltuielilor are sens:

  • 50 la sută pentru costurile fixe, inclusiv cheltuielile de trai și alte cheltuieli fixe. Aceast procent include chiria, care nu ar trebui să fie partea cel mai mare cost din această categorie, astfel încât să nu te ruineze.
  • 30% pentru timpul liber, cheltuielile de consum și alte costuri variabile.
  • 20% pentru economisirea și achitarea creditelor. În primul rând, este important să salvezi rezervele recomandate de trei salarii lunare nete în contul tău. Odată ce ai terminat, ar trebui să te gândești cum să-ți investești banii cu înțelepciune pentru a construi capital pentru viitor. Acesta ar putea fi, de exemplu, un plan de economii pentru fonduri sau o asigurare de pensii private.

Presupunând că  tu câștigi 5,000 de lei net pe lună (echivalentul a 1.000 de euro), costurile fixe lunare ar trebui să se ridice la maximum  2,500 de lei (500 de euro), din care un maxim de 1,650 de lei (echivalentul a 330 de euro) poate fi alocat pentru chirie. Împărțind astfel, 1,500 de lei (echivalentul a 300 de euro) sunt disponibili în fiecare lună pentru activități de timp liber și costuri variabile, iar 1,000 de lei (200 de euro) pot fi economisiți sau investiți în propriul plan de pensii.

Dacă vrei să arunci o privire mai atentă la costurile tale fixe și economiile potențiale, merită să te întâlnești cu un consilier financiar. Poți trece pas cu pas prin cheltuielile și costurile de trai și poți analiza de unde poți economisi bani.

Vrei să-ți faci ordine în finanțe?

Consilierul tău financiar te va ajuta să calculezi costurile fixe și variabile și să economisești bani.

Citiți de asemenea:

Femeie cu o proteză pe braț - asigurare de invaliditate profesională

| OVB România

Asigurarea de invaliditate: Cum să îți protejezi capacitatea de muncă

Ce faci dacă nu mai poți lucra dintr-o dată? Se poate întâmpla rapid - un accident sau o boală și nu îți mai poți face treaba. În aceste situații te poți proteja de pierderile financiare cu o asigurare de incapacitate temporară de muncă. Îți povestim în cele ce urmează ce include o astfel de asigurarea și când merită să o închei.

Becul se aprinde și consumă energie electrică - Consumul de energie

| OVB România

Economisește energie electrică și bani cu câteva trucuri simple

Criza energetică actuală și creșterea constantă a inflației în Europa determină creșterea semnificativă a prețurilor - în special a prețurilor la energie. Pentru a fi cât mai pregătit pentru lunile de iarnă ce urmează, există câteva lucruri pe care le poți face acasă. Aici vei găsi toate sfaturile și modalitățile prin care îți poți reduce costurile cu energia și consumul de energie electrică.