Asigurarea de invaliditate: Cum să îți protejezi capacitatea de muncă
|
Timp de citire: aprox. 4 minute
- Acest tip de asigurare este una dintre cele mai importante tipuri de asigurări facultative deoarece îți asigură mijloacele de trai în caz de incapacitate de muncă.
- Printre cele mai frecvente motive pentru dizabilitatea profesională se numără bolile psihice.
- Cu cât închei mai devreme o astfel de poliță, cu atât primele lunare vor fi mai mici.
- Cu cât închei mai devreme o poliță de asigurare de invaliditate profesională, cu atât primele lunare vor fi mai mici.
Ce faci dacă nu mai poți lucra dintr-o dată? Se poate întâmpla rapid - un accident sau o boală și nu îți mai poți face treaba. În aceste situații te poți proteja de pierderile financiare cu o asigurare de incapacitate temporară de muncă. Îți povestim în cele ce urmează ce include o astfel de asigurarea și când merită să o închei.
Pierderea unui loc de muncă este un risc adesea subestimat. Deși procentul accidentelor de muncă și a bolilor profesionale este unul redus (0,5%)* din totalul cauzelor de invaliditate în România, efectele pe care acestea le pot avea asupra situației financiare și a bunăstării tale pot fi semnificative. Cu o asigurare de incapacitate temporară de muncă poți reduce la minimum acest pericol.
Ce este asigurarea de incapacitate temporară de muncă?
Asigurare privată de incapacitate temporară de muncă este o asigurare facultativă. Este extrem de utilă și importantă dacă depinzi de un venit lunar asigurat de job-ul tău. Dacă din motive de sănătate nu mai poți lucra, acest tip de produs îți plătește o pensie lunară.
Dar ce înseamnă mai exact imposibilitatea de a lucra? Cu cele mai multe tipuri de asigurări, acestea devin aplicabile atunci când capacitatea de muncă este afectată atunci când poți asigura pentru o periodă de cel puțin 6 luni,doar un maxim de 50% din activitate. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, compania de asigurări va plăti o pensie lunară de invaliditate. De regulă, vei primi această pensie pe perioada în care îți este afectată capacitatea de muncă, sau cel mult până la durata convenită prin contract.
Cine are nevoie de asigurare de incapacitate temporară de muncă?
Dacă un astfel de produs merită sau nu depinde de mai mulți factori - cum ar fi profesia, vârsta, orice condiții preexistente sau chiar și starea civilă. Cu toate acestea, dacă venitul tău lunar depinde de locul de muncă și nu ai rezerve pentru a-ți acoperii costurile de trai sau pentru a-ți finanța familia în cazul unei periode de boală, o asigurare privată de incapacitate temporară de muncă are sens și este necesară. Asigurarea este deosebit de utilă pentru următoarele persoane:
Cele mai frecvente motive pentru dizabilitatea profesională
Un lucru este cert: dizabilitatea profesională poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de meserie. Contrar a ceea ce te-ai putea aștepta, bolile sistemului osos și musculos sunt doar a doua cea mai frecventă cauză de dizabilitate profesională, reprezentând 20% dintre cazuri. Aproape 1/3 dintre boli profesionale sunt psihologice - cum ar fi burn-out sau depresia, stresul având un efect negativ pe termen lung asupra psihicului. Alte motive sunt cancerul (17%) sau accidentele (8%).
Identifică riscurile care îți pot afecta capacitatea de lucru
Ai un hobby cu risc ridicat, cum ar fi parașutismul sau hocheiul pe gheață, sau condiții preexistente? Astfel de factori cresc riscul de invaliditate și prin urmare, trebuie să le declari companiei de asigurări. Dar anumite profesii reprezintă în sine un risc. În aceste cazuri asigurarea devine o necesitate.
Sfatul nostru: Consilierii noștri financiari te pot ajuta să determini riscurile care ți se aplică și să-ți calculezi nevoile astfel încât traiul tău să fie sigur, indiferent de ce îți aduce viitorul.
Economisirea ca alternativă?
În loc să plătești contribuțiile lunare pentru asigurare, poți pune în mod regulat bani deoparte în caz de accident? Nu poți? În cele mai multe cazuri acest tip de gândire nu dă roade. Persoanele care nu pot lucra din motive de sănătate au, în medie, 51 de ani. Dacă te găsești în această situație la această vârstă, va trebui să trăiești din economiile tale până când ajungi la vârsta legală de pensionare de 65 de ani sau să te pensionezi pe caz de boală, cu doar o fracție din totalul pensiei. Te poți descurca din punct de vedere financiar?
Dacă, de exemplu, vrei să-ți asiguri un venit brut lunar de 2.000 de euro, ar fi trebuit să economisești 336.000 de euro - fără a include inflația și contribuțiile fiscale. Prin urmare, asigurarea de incapacitate temporară de muncă poate fi extrem de utilă în aceste cazuri și îți asigure finanțele pe această perioadă.
1. Răspunde sincer la întrebările din chestionar
Pentru a încheia o asigurare de incapacitate de muncă, trebuie să răspunzi la întrebări despre starea ta de sănătate. Evită să oferi informații incorecte, altfel ai putea risca să îți pierzi acoperirea de asigurare și să nu primești pensia în cazul în care se întâmplă evenimentul asigurat.
2. Asigurarea unei pensii suficiente
Pensia de invaliditate profesională ar trebui să corespundă sau să se bazeze pe ultimul venit net. Cu toate acestea, ar trebui să acoperi cel puțin 75% din venitul net sau cel puțin 1.000 de euro.
3. Economisește bani
Cu cât închei mai devreme asigurarea, cu atât primele lunare sunt mai mici. Majoritatea tinerilor profesioniști au o stare de sănătate bună, sau doar câteva condiții preexistente, ceea ce le oferă condiții favorabile.
4. Alege o perioada de asigurare potrivită
Asigurarea de munca trebuie incheiata pe perioada activității, adică până la vârsta de 62 sau 65 de ani. De la vârsta de 65 de ani, ar trebui să îți poți finanța nivelul de trai cu ajutorul produselor de pensii de stat și privat.