Primul loc de muncă - Ce trebuie să iei în considerare atunci când îți începi cariera?

|

Distracție la întâlnirea echipei - începutul carierei
Cele mai importante lucruri de avut în vedere atunci când îți începi cariera

Timp de citire: aprox. 6 minute

  • Abilitățile tale personale sunt cel mai important criteriu de selecție pentru departamentul de Resurse Umane atunci când aplici pentru un loc de muncă.
  • Un stagiu de practică, un loc de muncă la un nivel de începător sau un serviciu de voluntariat pot fi un bun start pentru a începe colaborarea cu o companie.
  • În urma unui studiu realizat de Hipo.ro a reieșit că salariile primite la primul job de către studenți sunt cuprinse între 1,800 Euro și 4,200 Euro pe an

Ești la început de carieră și te gândești la primul tău job? Am pregătit mai jos un rezumat al celor mai importante lucruri de avut în vedere atunci când te gândești să te angajezi, de la cum să îți pui în valoare calitățile, cum să obții salariul dorit și multe alte informații utile.

Ai terminat pregătirea sau studiile și ești pregătit pentru viața profesională. Te pregătești pentru acest moment de ani de zile, dar începutul nu este întotdeauna ușor. În timpul perioadei de practică acumulezi foarte multă experiență iar în timp ce o diplomă se bazează adesea pe teorie, practica se dobândește direct la locul de muncă.

Informații importante atunci când îți depui CV-ul

Este avansarea în carieră o linie dreaptă? Ei bine nu. Se întâmplă chiar des ca în CV-urile multora să existe pauze sau schimbări de direcție. Iar asta se întâmplă pentru că de cele mai multe ori nu îți planifici cariera cu mult timp înainte. În plus, pe lângă talent și performanță, există și o componentă de noroc care este întotdeauna necesară pentru o carieră de succes.

Pentru a face o impresie bună unui potențial angajator, este important să îi comunici punctele tale forte.

CV-ul este primul contact cu o companie cu care vrei să colaborezi. Prin urmare, ar trebui să fie complet și să arate cât mai profesionist. Recrutorii acordă o mare atenție CV-ului - este cartea ta de vizită. Un alt aspect importat pentru o parte dintre angajatori este scrisoarea de intentie. Deși nu este mereu necesară, cu toate acestea, poți utiliza o scrisoare de intenție pentru a-ți evidenția personalitatea și motivația pentru alegerea respectivului loc de muncă și acelei companii.

Potrivit unui studiu StepStone, mai mult de jumătate dintre absolvenții fără experiență aplică la mai mult de 15 companii înainte de a se angaja și de cele mai multe ori este nevoie în medie de aproximativ șapte luni de la prima căutare a job-ului până la semnarea contractului.

Sfatul nostru: Folosește fiecare experiență de interviu în avantajul tău, chiar și pe cele care nu se finalizează cu succes. Poți să îi ceri recrutorului detalii privind motivele respingerii. Vei învăța astfel lecții valoroase din feedback-ul primit pentru următorul interviu.

Interviul de angajare

Ne-ai convins și ai fost invitat la interviu. Acum trebuie să pregătești câteva lucruri, astfel încât să poți înscrie puncte valoroase în timpul interviului. Documentează-te despre compania la care ai aplicat și pregătește-te pentru cele mai frecvente întrebări de interviu.

Recrutorii sunt atenți la modul în care te prezinți. Personalitatea ta precum și alte abilități soft ar trebui să iasă la iveală în timpul interviului. Aici vorbim despre capacitatea de a lucra în echipă, inițiativa, sau sentimentul de responsabilitate.

Pentru a obține primul loc de muncă, trebuie să îți arăți potențialul. Din moment ce nu ai avut prea multă experiență de lucru înainte, partea personală este cu atât mai importantă. 

Cum să găsești locul de muncă potrivit

Există multe job-uri disponibile, deci nu este întotdeauna ușor de ales. Pentru a te orienta mai ușor, îți poți pune următoarele întrebări înainte de primul tău loc de muncă:

  • Ce presupune jobul tău de vis?
  • Ce subiecte și taskuri te interesează?
  • Dorești să lucrezi imediat după terminarea studiilor?
  • Ce experiență ai dori să acumulezi?
  • Există alternative la a-ți începe cariera?
  • Există alternative la o intrare directă în carieră?

Dacă ești pe cont propriu sau ai nevoie de ajutor cu căutarile tale, există o serie de servicii de consiliere care te pot ajuta să îți începi cariera. De exemplu, multe universități și colegii au centre de carieră pentru a ajuta studenții în acest sens. Acestea oferă adesea coaching pentru interviurile de angajare, organizează târguri de job-uri și evenimente de networking.

Femeie la birou - Primul loc de muncă

Stagiul de practică

Un stagiu de practică, un loc de muncă la un nivel de începător sau un serviciu de voluntariat pot fi o bună variantă de a începe colaborarea cu o companie. Startul nu trebuie să fie întotdeauna direct, pentru că există diverse alternative.

Dacă nu știi încă către ce profesie să te îndrepți, stagiile de practică sunt o bună oportunitate. Poți încerca diferite tipuri de busines și variante de job. Nu trebuie să te decizi imediat asupra unui loc de muncă. De cele mai multe ori aceste stagii sunt integrate în programul de studii și sunt obligatorii, dar îl poți face și voluntar.

De asemenea, poți câștiga experiență practică ca student, ceea ce îți va crește șansele de a obține un loc de muncă full time mai târziu. În timpul jobului îți poți aduna contacte valoroase și arată bine în CV-ul tău.

Un alt mod de a-ți începe cariera este varianta de voluntariat. Un program de voluntariat este o oportunitate entry-level în cadrul căreia poți lucra în multe departamente. Această privire de ansamblu te ajută să te orientezi mai bine la un viitor loc de muncă. În funcție de industrie și companie, acesta poate dura de la câteva luni până la doi ani.

În timp ce stagiile de practică sunt oferite în aproape toate domeniile de studiu, serviciul de voluntariat este mai des întâlnit în industria mass-media. Este un fel de formare de bază pentru a lucra în redacții, pentru a începe o carieră în jurnalism sau relații publice. Acestea sunt la mare căutare și, de obicei, un astfel de program durează doi ani.

6 sfaturi utile pentru a-ți începe cariera

Nu ai găsit încă un loc de muncă după câteva căutări? Nu trebuie să îți faci griji. Am adunat mai jos șase sfaturi pentru tine, astfel încât începutul de carieră să meargă bine:

  1. Fă-te vizibil: Ce funcționează în cazul produselor se aplică și în carieră. Brandingul personal este important pentru a-ți începe cariera și te ajută să construiești o rețea.
  2. Continuă să înveți: Dacă la locul de muncă nu te descurci foarte bine, sau chiar locul de muncă în sine nu este ceea ce căutai, poți obține mereu calificări suplimentare.
  3. Pune întrebări: Dacă nu găsești singur o soluție, întrebă-ți colegii.  
  4. Obține feedback: Întrebă-ți echipa în mod deschis ce poți face mai bine. Pentru că înveți din greșeli.
  5. Fii atent: ... și interesat. Astfel te poți familiariza cu legile nescrise ale noului loc de muncă.
  6. Dezvoltă relații: utilizează primul loc de muncă pentru a construi o rețea. Va exista întotdeauna un moment în care te va ajuta.

Cum este salariul la entry level?

Tinerii câștigă sume diferite în funcție de industrie și de mărimea companiei. Practic, câștigi mai puțin într-o poziție de stagiar, de exemplu, decât într-o poziție full time.

Femeie pe o scară - începutul carierei

În urma studiului realizat de Hipo.ro a reieșit că salariile primite la primul job de cei mai mulți dintre studenți sunt cuprinse între „sub 150 Euro” și „peste 350 Euro”. Desigur, este întotdeauna posibil să îți negociezi salariul dacă nu ești mulțumit de acesta. Poți vorbi deschis despre salariul tău cu angajatorul și nu ar trebui să-ți fie frică să vorbești despre asta.

Asigurările de care ai nevoie la primul job

Odată ce ai găsit primul loc de muncă, există câteva aspecte de care trebuie să ai grijă. Iar aici vorbim despre asigurarea ta.

Asigurările sociale sunt asigurări obligatorii. Asta înseamnă că toți oamenii care trăiesc în România trebuie să aibă această asigurare. Cu toate acestea, pentru mulți asigurarea privată de sănătate este adesea o completare utilă.

În funcție de situația ta individuală, și alte asigurări pot fi folositoare. Dacă ai propriul apartament, o asigurare de locuință este necesară. De asemenea, asigurările sunt potrivite și atunci când vrei să îți protejezi o bicicletă scumpă, telefonul sau laptop-ul.

În prezent, îți cauți primul loc de muncă?

Așteptăm cererea ta - acum știi sfaturile noastre.

Poziții deschise la OVB

Citiți de asemenea:

Stagiar la lucru

| OVB România

Formare profesională sau studii superioare: Care variantă este mai potrivită?

Este poate una dintre cele mai importante decizii din viața tinerilor - ce urmează după terminarea școlii. În zilele noastre există nenumărate posibilități, dar această alegere nu este întotdeauna ușoară. Cum poți să știi care este cea mai potrivită variantă pentru tine? Îți vom arăta în cele ce urmează avantajele și dezavantajele celor două căi, precum și câteva sfaturi pentru a te ajuta să iei decizia.

Studenții  conversând - Finanțarea studenților

| OVB România

Finanțarea studiilor tale: Află cum funcționează

Vrei să îți continui studiile? Poate să  adăugi o diplomă de master la licență? Spre deosebire de primul loc de muncă cu normă întreagă, în general câștigi mai puțini bani pe perioada studiilor. Chiar și la universitățile de stat, sunt anumite costuri lunare pe care trebuie să le ai în vedere. De aceea, vei găsi în articolul de mai jos sfaturi și  detalii privind opțiuni care te pot ajuta să îți finanțezi studiile.