Formare profesională sau studii superioare: Care variantă este mai potrivită?

|

Stagiar la lucru
Cele mai importante aspecte de avut în vedere

Timp de citire: aprox. 4 minute

  • Numărul tinerilor care doresc să urmeze o școală profesională este în continuă scădere în comparație cu cel al studenților.
  • Formarea profesională este potrivită în special pentru cei care își doresc să aibă un venit cât mai repede.
  • Studiile universitare necesită timp și vin cu o serie de costuri pentru care sunt necesare diverse surse de finanțare.

Este poate una dintre cele mai importante decizii din viața tinerilor - ce urmează după terminarea școlii. În zilele noastre există nenumărate posibilități, dar această alegere nu este întotdeauna ușoară. Cum poți să știi care este cea mai potrivită variantă pentru tine? Îți vom arăta în cele ce urmează avantajele și dezavantajele celor două căi, precum și câteva sfaturi pentru a te ajuta să iei decizia.

Potrivit unui raport privind starea învățământului superior din România, în anul universitar 2020/2021, în instituțiile de învățământ superior erau înmatriculate 560,187 mii de persoane, cu aproximativ 3% mai mult decât în anul universitar precedent. Tendința devine clară: formarea profesională își pierde din popularitate în comparație directă cu studiile. Dar este acest lucru justificat?

Formarea profesională: Pe scurt

Instruirea la angajator în România combină formarea practică într-o companie, cu cea teoretică la o școală profesională. În primă fază se asigură cunoștințele teoretice, ce sunt apoi completate de cunoștințe practice. De regulă acest tip de formare, cunoscută și sub denumirea de formarea profesională duală, durează aproximativ  trei ani.

Care sunt avantajele formării profesionale?

Avantajele unei formării profesionale sunt următoarele:

  • Ai un venit constant. În cele mai multe cazuri câștigi bani încă din primul an de ucenicie.
  • Îți poți asigura un loc de muncă imediat după terminarea studiilor. De cele mai multe ori ești preluat de companie după ce ai terminat formarea profesională.
  • Înveți multe noțiuni practice. În timpul unei ucenicii ajungi să cunoști diferite domenii și departamente, ceea ce îți oferă o perspectivă de ansamblu asupra meseriei.

Desigur, îți poți continua studiile ulterior finalizării formării profesionale. Astfel beneficiezi de avantajul unei experiențe practice solide. 

Care sunt dezavantajele?

Desigur, există și câteva dezavantaje pe care ar trebui să le ai în considerare. Oportunitățile de avansare deși nu sunt la fel de mari ca în alte cazuri, le poți crește prin continuarea educație sau formare suplimentară.

Elev - Formare profesională

Continuarea studiilor

Te gândești să îți continui studiile? Dacă nu vrei să începi lucrul imediat și ești interesat de o materie anume, atunci continuarea studiilor poate să fie soluția pentru tine. La universitățile din România, pentru a obține o diplomă de licență este nevoie de 3 – 6 ani, în funcție de studiile urmate, iar pentru diploma de master ai nevoie de încă 2 ani.

Care sunt avantajele studiilor superioare?

Unul dintre principalele motive pentru care mulți tineri aleg să își continue studiile este salariul, dar există și alte avantaje precum:

  • Ai mai multă libertate pe perioada studiilor. Îți poți seta diferite puncte de interes și îți poți organiza timpul în funcție de orarul de la facultate.
  • Poți beneficia de mai multe oportunități de carieră.
  • Un risc mai mic de șomaj. Statistic vorbind persoanele cu studii superioare sunt mai puțin susceptibile de a fi șomeri.

Care sunt dezavantajele?

Pentru că studiile durează câțiva ani, de cele mai multe ori începi să lucrezi abia după absolvire. Astfel, de cele mai multe ori pe perioda studiilor nu ai un venit regulat - cu excepția cazului în care ai un loc de muncă part-time.

Studente care stau pe o scară râzând

În plus, dacă nu ai intrat la buget, sau ești la o universitate particulară, trebuie să plătești taxele de școlarizare.

Trebuie avut în vedere și faptul că o diplomă nu este o garanție că vei avea un loc de muncă dupa terminarea studiilor.

Sfaturi utile pentru perioada de după terminarea liceului

A lua o decizie pentru viitorul tău nu este ușoară. Folosește cu înțelepciune timpul și urmează sugestiile de mai jos:  

  1. Aplică pentru un stagiu de practică: Un stagiu de practică este o oportunitate excelentă pentru a vedea dacă o anumită profesie ți se potrivește. Câștigi prima experiență practică, care arată bine în CV, și ai putea să descoperi mai repede dacă ești pe drumul cel bun sau nu.
  2. Clarificarea finanțării: Înainte de a începe studiile, trebuie să te gândești la finanțare. Poți să acoperi cheltuielile pe toată durata studiilor? Te califici la ajutor din partea Statului sau ai nevoie să te angajezi, fie și part-time, pentru a-ți asigura venitul necesar? Toate aceste detalii trebuie să îți fie clare încă de la început pentru a te asigura că ai totul sub control.
  3. Verifică asigurările de care poți beneficia: În ce condiții mai beneficiezi de asigurarea de sănătate pe perioada studiilor, care este contribuția care merge din salariul tău atunci când te angajezi și care sunt serviciile de care beneficiez și în ce condiții, toate aceste informații sunt importante de avut în vedere.

Sfatul nostru: Consultanții noștri îți vor arăta care sunt produsele de care ai nevoie și te vor ajuta să le găsești pe cele potrivite pentru tine.

Citiți de asemenea:

Doi studenți vorbind între ei pe o canapea

| OVB România

Oferta de pensionare pentru studenți: Cum funcționează?

Te gândești la pensionare la 20 de ani? Pentru studenți, pensionarea pare încă departe. Dar tinerii, în special, ar trebui să se gândească la pensia lor și să facă proviziuni active, deoarece cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar, cum poți face proviziuni private pentru mai târziu, în timp ce încă studiezi? Aici poți afla tot ce trebuie să știi despre pensia ta.

Tânără pe un scuter - backpacking in străinătate

| OVB România

Backpacking, dar in mod corespunzător: Ce ai nevoie in străinătate

Backpacking-ul in intreaga lume este un vis mult așteptat, mai ales pentru tineri. Descoperirea de noi țări, culturi și locuri in mod independent și cu bagaje ușoare - backpacking este aventură și libertate intr-una singură. Pentru a te asigura că această călătorie a ta merge conform planului, este important să o organizezi cu mult timp inainte. Află aici cum îți poți finanța cel mai bine călătoria și cum te poți pregăti pentru orice.