Finanțarea studiilor tale: Află cum funcționează

|

Studenții  conversând - Finanțarea studenților
Cele mai importante lucruri despre finanțarea studenților

Timp de citire: aprox. 5 minute

  • Există mai multe opțiuni pentru finanțarea studiilor: sprijin din partea părinților, finanțare de la stat prin burse, împrumuturi pentru studenți sau locuri de muncă de tip entry level.
  • Tinerii trebuie să găsească cea mai bună opțiune pentru ei și chiar pot combina diferite opțiuni.
  • Taxele de școlarizare, cheltuielile cu locuința, rechizitele, mâncarea, activităție de timp liber, vacanțele - șase sfaturi inteligente care îi pot ajuta pe tineri să economisească.

Vrei să îți continui studiile? Poate să  adăugi o diplomă de master la licență? Spre deosebire de primul loc de muncă cu normă întreagă, în general câștigi mai puțini bani pe perioada studiilor. Chiar și la universitățile de stat, sunt anumite costuri lunare pe care trebuie să le ai în vedere. De aceea, vei găsi în articolul de mai jos sfaturi și  detalii privind opțiuni care te pot ajuta să îți finanțezi studiile.

Mergi la universitate imediat după absolvirea liceului și, în cele din urmă, ești pe propriile picioare: acesta este visul multor tineri - să fie independenți.

Opțiuni pentru finanțarea studiilor

Nu există o singură modalitate de a-ți finanța studiile. Uneori, căi diferite duc la același obiectiv. Deci, toate opțiunile sunt utile atunci când vine vorba de finanțarea studiilor! Fie că este vorba de sprijin din partea părinților sau a statului, un împrumut pentru studenți, o bursă sau un loc de muncă part-time, toate sunt alternative bune atâta timp cât te ajută să îți finalizezi studiile și să îți maximizezi șansele de a avansa într-o viitoare carieră.

Statul român, de exemplu, oferă sprijin pentru studenţii din învăţământul superior dacă se încadrează în una dintre următoarele situații:

  1. Sunt studenți cu performanțe academice
  2. Sunt studenți care provin din medii socio-economice defavorizate
  3. Sunt copiii cadrelor didactice

Cum funcționează?

Hai să luăm fiecare măsură în parte și să explicăm pe scurt ce presupune.

Bursele pentru studenții cu performanțe academice sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, și sunt burse de merit şi de performanţă ce se acordă studenţilor din învăţământul superior de stat, înmatriculaţi la programe de studii universitare cu frecvenţă.

Bursele au rolul de a recompensa studenţii pentru rezultate academice deosebite sau pentru implicarea acestora în activităţi extracurriculare şi de voluntariat.

Bursele pentru studenții care provin din medii socio-economice defavorizate sunt acordate sub formă de burse care contribuie la susţinerea financiară a studenţilor. Acestea pot fi: burse sociale şi burse sociale ocazionale.

În ceea ce privește copiii cadrelor didactice aceștia sunt scutiţi de achitarea taxei de înscriere pentru admiterea în învăţământul superior de stat.

Imprumutul pentru studii și bursa de merit

"Nu voi primi niciodată o bursă" este gândul pe care cei mai mulți tineri îl au! Încercă și vei vedea că nu este imposibil. Pentru a obține o bursă, trebuie să îndeplinești anumite cerințe - dar acestea nu sunt atât de „imposibile” pe cât cred mulți oameni. Și cel mai bun lucru dintre toate, sunt bani "gratis". Criteriile importante sunt, de obicei, situația ta economică, talentul și angajamentul social. Pe lângă sprijinul financiar pe care îl oferă, aceste soluții oferă și acces la rețele de absolvenți, invitații la diverse ateliere sau tabere menită să te ajute să îți construiești o primă retea.

Situația este diferită atunci când vine vorba despre împrumuturi. Nu primești bani gratis, ci trebuie să-i plătești înapoi împreună cu dobânda aferentă. Deoarece este un împrumut pentru a-ți finanța studiile, banca nu solicită garanții, iar dobânda este mai mică decât în cazul altor tipuri de credite. Sfatul nostru: înainte de a contracta un împrumut pentru studenți verifică în prealabil toate celelalte opțiuni pentru finanțarea studiilor.

Un student în portret - Studii finanțate

Lucrează pe perioada studiilor

Dacă mai ai timp în afară de studii, un job de student este potrivit pentru tine. Multe universități și sindicate studențești organizează propriile lor târguri de locuri de muncă cu o ofertă dedicată acestui segment. Pentru cei mai mulți angajatori experiența acumulată pe perioada studiilor arată bine în CV și le oferă acestora din urmă mai multă încredere să te aleagă în echipa lor. Nu uita însă: studiile tale sunt pe primul loc! Lucrează doar cât poți gestiona în timp ce îți continui studiile.

Există diferite opțiuni atunci când vine vorba de forma jobului part-time. Acesta poate fi un loc de muncă tradițional, sau unul pe timpul vacanței.

Studii duale: merită munca dublă depusă?

Programele de studii duale sunt o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ. Acestea se adresează tinerilor absolvenți de clasa a VIII și cu vârsta de pâna la 26 de ani, cu o durată a studiilor de 3 ani.

Prin forma de organizare, acestea presupun un volum de muncă mai mare, dar care merită în cele din urmă pentru că un program de studiu dual poate însemna și să studiezi cu un salariu. În plus față de salariul tău, un angajator poate plăti, de asemenea, taxele de școlarizare. Desigur, acest lucru depinde de fiecare angajator în parte.

De câți bani ai nevoie ca student?

Două studente înainte de universitate - finanțe studențești

Taxele de școlarizare, cheltuielile cu locuința, rechizitele, mâncarea, activitățile de timp liber, vacanțele - o mulțime de costuri se adună pe perioada studenției.

De câți bani ai nevoie lunar pentru a-ți acoperi cheltuielile în timpul studiilor? Pentru ce trebuie să pui bani deoparte atunci când studiezi într-un alt oraș și nu mai locuiești cu părinții tăi? Am creionat mai jos o listă cu cele mai frecvente tipuri de cheltuieli, astfel încât să poți vedea totul dintr-o privire:

  • Taxele de școlarizare: acestea variază în funcție de tipul de universitate pe care o frecventezi - privată sau de stat.
  • Locuință: fie locuiești cu părinții, fie te muți într-un apartament în care vei locui cu alte persoane, sau în propriul apartament, există o mare diferență din punct de vedere financiar între cele trei variante.
  • Cheltuieli zilnice: Acestea există și atunci când locuiești cu părinții și includ alimente, îmbrăcăminte și bani pentru activități recreative.
  • Orașul în care studiezi: Chiriile sunt mult mai ridicate în orașele mari. Deci, orașul în care alegi să studiezi este, de asemenea, un factor important.
  • Rechizite și echipamente: laptop, imprimantă, cărți... gandeste-te cu atentie la care sunt acele elemente fără de care nu poți performa si la ce poți renunța.
  • Contracte de utilități: În fiecare lună trebuie să achiți cel puțin costurile pentru serviciile de televiziune, internet și telefonie.

Cele mai inteligente 5 sfaturi de economisire pentru studenți

Putem afirma un lucru în acest moment: școala costă bani. De cele mai multe ori, nu poți câștiga prea mult în timpul studiilor, așa că avem șase sfaturi pentru tine despre cum poți economisi.

  • Monitorizarea bugetului : Dacă dorești să economisești bani, trebuie să îți cunoști situația financiară. Cât costă energia electrică sau abonamentul telefonului mobil? Fie că alegi să îți gestionezi aceste cheltuieli în varianta clasică, într-un notebook, sau cu o aplicație pe telefonul mobil, îți recomandăm să încerci această tehnică.
  • Reduceri pentru studenți: Din fericire, există multe reduceri pentru studenți. Printre acestea se găsesc intrarea la piscine, teatre, muzee și cinematografe. Merită să ai cardul de student cu tine în orice moment.
  • Sporturi universitare: Dans, volei, grupuri de alergare. Prin intermediul universității, poți face sport la costuri reduse și să te menții în formă. De asemenea, îți poți face rapid contacte noi.
  • Piețele de vechituri și altele asemenea: Fă oplimbare prin piața de vechituri cu prietenii duminica și găsește chilipiruri care să te ajute să faci economii.
  • Împrumută în loc să cumperi: Cărți, aparate electrice sau unelte: acestea sunt lucruri de care de multe ori ai nevoie doar pentru o perioadă scurtă de timp și de cele mai multe ori nu merită să le cumperi. Întrebă-ți prietenii sau colegii dacă ți le pot împrumuta.
Dorești să lucrezi ca student la OVB?

Te așteaptă un program de lucru flexibil și un job part-time dinamic în calitate de consultant financiar, cu ajutorul căruia îți poți finanța studiile.

Ia-ți zborul cu ajutorul OVB

Citiți de asemenea:

Stagiar la lucru

| OVB România

Formare profesională sau studii superioare: Care variantă este mai potrivită?

Este poate una dintre cele mai importante decizii din viața tinerilor - ce urmează după terminarea școlii. În zilele noastre există nenumărate posibilități, dar această alegere nu este întotdeauna ușoară. Cum poți să știi care este cea mai potrivită variantă pentru tine? Îți vom arăta în cele ce urmează avantajele și dezavantajele celor două căi, precum și câteva sfaturi pentru a te ajuta să iei decizia.

Tatăl cu copil - În concediu pentru creșterea copilului

| OVB România

Gestionarea finanțelor pe perioada concediului pentru creșterea copilului: reconcilierea nevoilor copiilor cu bugetul necesar pentru creșterea acestora

Nașterea primului copil - emoția și anticiparea cresc de la o zi la alta. Dar până atunci, tot trebuie să te ocupi de câteva lucruri. Ar trebui să iei în considerare cu siguranță subiectul finanțelor.  Dar ce este cel mai bine? Cât timp poți solicita concediu pentru creșterea copilului de la angajator sau ar trebui să lucrezi cu fracțiune de normă după ce vine cel mic? Poți afla totul despre finanțe și venituri după naștere aici.