Gestionarea finanțelor pe perioada concediului pentru creșterea copilului: reconcilierea nevoilor copiilor cu bugetul necesar pentru creșterea acestora

|

Tatăl cu copil - În concediu pentru creșterea copilului
Cele mai importante aspecte legate de finanțe și copii

Timp de citire: aprox. 4 minute

  • În România părinții pot solicita până la doi ani de concediu pentru creșterea copilului.
  • Pentru a sprijini financiar familiile, există așa-numita indemnizație pentru creșterea copilului. Un procent din venit este plătit pe lună.
  • Copii vin cu o serie de costuri – în medie cei mai mulți părinți cheltuie aproximativ 30% din bugetul familiei pentru cei mici.
  • Părinții își pot gestiona bine finanțele printr-o planificare financiară activă.

Nașterea primului copil - emoția și anticiparea cresc de la o zi la alta. Dar până atunci, tot trebuie să te ocupi de câteva lucruri. Ar trebui să iei în considerare cu siguranță subiectul finanțelor.  Dar ce este cel mai bine? Cât timp poți solicita concediu pentru creșterea copilului de la angajator sau ar trebui să lucrezi cu fracțiune de normă după ce vine cel mic? Poți afla totul despre finanțe și venituri după naștere aici.

În România, prin lege este reglementat faptul că angajatorii nu pot permite mamelor să lucreze timp de șase săptămâni înainte și respectiv opt săptămâni după naștere - acest lucru este reglementat astfel încât să asigure protecție mamei și copilului. În acest timp, mamele se află în concediu maternal plătit de angajatpr. După ce se încheie această etapă, urmează, de obicei, concediul pentru creșterea copilului.

Ce înseamnă concediul pentru creșterea copilului?

Aceasta permite părinților să își întrerupă temporar lucrul la locul de muncă, iar astfel se pot concentra pe a-și crește copilul în liniște după naștere. Unul dintre părinți, la alegere între cei doi, are dreptul la până la doi ani de concediu pentru creșterea copilului per copil. În acest timp, părintele care optat pentru acest tip de concediu este protejat împotriva concedierii.

Indemnizația pentru creșterea copilului: Drepturi și cerințe

În cazul în care unul dintre părinți decide să își ia concediu pentru creșterea copilului, acesta primește 85% din valoarea veniturilor medii nete din ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, sumă limitată la maxim 8,500 Lei/lună, timp de 1 sau 2, în funcție de varianta aleasă de acesta. Așa-numita indemnizație pentru creșterea copilului are scopul de a înlocui veniturile pierdute și să sprijine financiar familia. Pentru a solicita acest beneficiu pentru creșterea copilului, trebuie depusă o cerere scrisă.

În plus, părinții au dreptul de a solicita alocația de stat pentru copii. Tot ce trebuie să facă este să depună un dosar în acest sens la primăria de care aparțin. În principiu, toți copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de alocații din partea Statului. În România alocația pentru copiii intre 0-2 ani este 600* de lei, iar pentru cei între 2-18 ani este 243* de lei.

Sfatul nostru: Informați-vă și pregătiți dosarele necesare în timp util. O listă de verificare poate fi foarte utilă și vă va ajuta să parcurgeți etapele necesare mult mai ușor.

Mama cu bebelusul - concediu pentru cresterea copilului

De la sarcină la maturitate - costul unui copil

Cheltuielile cu copiii variază în funcție de diverși factori, dar există costuri medii care să vă ghideze. Astfel, conform unui material pregătit de cei de la Cotidianul, în medie costul de creștere și îngrijire al unui copil se ridică până la aproximativ 30% din bugetul unei familii cu venituri medii.

Pentru a putea face față acestor costuri ridicate o bună planificare financiară este extrem de importantă. Cel mai bine este să începeți planificarea înainte de naștere, astfel încât să vă puteți bucura de timpul împreună la maxim.

Părinții cu un copil - obținerea alocației pentru creșterea copilului

5 sfaturi financiare practice pentru concediul pentru creșterea copilului

Pentru a putea începe concediul pentru creșterea copilului cât mai relaxat, este important să te pregătești financiar. Avem cinci sfaturi care te pot ajuta să îți gestionezi finanțele în timpul - și nu numai - concediului pentru creșterea copilului.

  1. Vorbește despre bani: Pune faptele grele pe masă. Câți bani intră pe lună în gospodărie și care sunt costurile fixe? Pentru a avea o imagine de ansamblu mai bună, modelul cu trei conturi poate fi potrivit. Există un cont comun pentru a gestiona cheltuielile fixe și conturi separate pentru nevoile individuale ale fiecărui părinte.
  2. Ai grijă de pensia ta ...: Pe perioada concediului de maternitate nu pierde din vedere propria retragere din activitate și asigură-te că îți pui deoparte banii cu ajutorul unui plan de economii.
  3. ... și viitorul copilului tău: Poți face, de asemenea, pași către independeța financiară a copilului tău cu ajutorul unui plan de economii. Cu mici contribuții lunare, poți economisi pentru permisul de conducere al celui mic, educație sau alte cheltuieli de la naștere.
  4. Economisește eficient în viața de zi cu zi: În special pentru copiii mici, merită să cumperi haine sau jucării la mâna a doua. În acest fel nu trebuie să cumperi lucruri noi scumpe la fiecare câteva luni. Nu uita, cei mici cresc repede și la fel de repede hainele, iar jucăriile își pierd din farmec.
  5. Utilizează modele de lucru flexibil: Din ce  în ce mai mulți angajatori oferă muncă de la distanță sau un program de lucru flexibil, care facilitează reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie.

Subiectul finanțelor și al vieții de familie nu este întotdeauna ușor, dar existența unui echilibru între cele două este importantă. Diferite opțiuni permit părinților și copiilor lor să fie sprijiniți financiar - de la sarcină până la împlinirea vârstei de 18 ani. Este important să avem un plan de economisire bine gândit, astfel încât să nu ne confruntăm cu lipsuri mai târziu. Angajatorii pot, de asemenea, să le fie alături părinților oferindu-le modele de lucru și concediu pentru creșterea copilului.

Citiți de asemenea:

Cuplul se mută în prima lor proprietate proprie

| OVB România

Finanțarea imobiliară: Realizarea visului de a deține o locuință

În cele din urmă, ieși din apartamentul închiriat și intri în propria casă cu grădină. Mobilează cei patru pereți așa cum vă place - fără  a cere permisiunea proprietarului. Pentru a preveni transformarea visului de a deține propria casă într-un coșmar, este important să  planificați și să o finanțați în mod corespunzător. Aflați aici cum vă puteți realiza visul de a deține proprii patru pereți, în ciuda creșterii ratelor dobânzilor.

Studenții  conversând - Finanțarea studenților

| OVB România

Finanțarea studiilor tale: Află cum funcționează

Vrei să îți continui studiile? Poate să  adăugi o diplomă de master la licență? Spre deosebire de primul loc de muncă cu normă întreagă, în general câștigi mai puțini bani pe perioada studiilor. Chiar și la universitățile de stat, sunt anumite costuri lunare pe care trebuie să le ai în vedere. De aceea, vei găsi în articolul de mai jos sfaturi și  detalii privind opțiuni care te pot ajuta să îți finanțezi studiile.