Economisește pentru copii: Află cum are sens un plan de economii pentru copii.

|

Un copil râzând - Economisește înțelept cu un plan de economii pentru copii
Cele mai importante aspecte despre economisirea pentru copii

Timp de citire: aprox. 6 minute

  • Dacă dorești să economisești bani pentru copiii tăi, cel mai bine este să începi cât mai curând posibil. Chiar și contribuțiile mici pot face o mare diferență pe termen lung.
  • Există diferite modalități de a investi bani pe care părinții le pot lua în considerare. Cel mai important lucru este să stabilești scopul pentru care economisești și perioada de timp pe care investești.
  • Depozitele la termen sau un cont de economii la o bancă sunt soluții care prezintă cel mai mic risc, dar pentru care câștigi destul de puțin din dobândă.
  • Fondurile, acțiunile și titlurile de valoare oferă profituri mai mari.Un plan de economii cu fonduri pentru copii are sens dacă ai de gând să-l ai pe termen lung. Maturitatile lungi compensează fluctuațiile pieței.

Pentru o viitoare mașină când cel mic ajunge majorat, educație sau doar ca măsură de siguranță pentru mai târziu: Dacă începi să economisești pentru proprii copii, fini sau nepoți de la o vârstă fragedă, chiar și cu contribuții mici poți economisi o sumă considerabilă până când cei mici vor avea nevoie efectiv de bani. Dar cât de valoroasă este economisirea pentru copii în vremuri cu dobânzi scăzute și inflație ridicată?

Zilele pușculițelor în formă de porc și ale cărților de economii sunt de mult apuse. Cel puțin dacă vrei să investești ceva pentru cei mici pe termen lung, nu ezita să arunci o privire mai atentă asupra diferitelor tipuri de investiții. Ratele scăzute ale dobânzilor la conturile de economii sau pentru depozite oferite de multe bănci, precum și un nivel ridicat a inflației înseamnă că banii care stau într-un cont sau cash în casă, își pierd constant din valoare. De aceea, este important să investim pentru a avea cel mai bun profit posibil - fără a ne asuma prea multe riscuri.

De ce are sens să economisești pentru copii

Copiii costă bani, asta este clar. Și cu cât cresc mai mult, cu atât cheltuielile asociate cu aceștiasunt mai mari: un permis de conducere, prima mașină, o vacanță în străinătate, studii sau primul apartament - costurile cu care se confruntă tinerii adulți sunt greu de susținut fără ajutor.    

Acest lucru nu poate fi finanțat doar cu un loc de muncă cu jumătate de normă sau cu un salariu de început. Este o ușurare foarte mare atunci când părinții, bunicii sau nașii au asigurat o plasă de siguranță financiară încă dintr-un stadiu incipient.

Cu ajutorul unor economii lunare mici, omică averepoate fi acumulată pe parcursul a unuia până la două decenii sau chiar mai mult. Dacă totul este investit cu grijă și cu un profit rezonabil, poți beneficia și de efectul de dobândă compusă.

Este important ca profitul mediu pe termen lung să fie peste rata inflației.

Economisirea corectă pentru copii: Cum funcționează?

Forma potrivită de investiție depinde, în primul rând, de durata de timp pentru care dorești să economisești.

În zilele noastre, un profit bun poate fi obținut numai cu participarea pe piața bursieră, de exemplu printr-un plan de economii intr-un fond. Cu toate acestea, este important să planifici perioada de investiții pe termen lung pentru a putea compensa fluctuațiile pieței.

Pentru obiectivele de economisire pe termen scurt, de exemplu pentru o achiziție majoră în viitorul apropiat, alte forme de investiții sunt adecvate.

Copil mic la masa cu mic dejun

Situația este din nou diferită atunci când copilul este puțin mai în vârstă și trebuie să învețe cum să își administreze proprii bani. Scopul și perioada de timp a investiției sunt, prin urmare, decisive pentru modul în care economisești cel mai bine.

Care sunt opțiunile de investiții pentru copii?

În primul rând, ar trebui să determini ce obiectiv și termen de economisire sunt relevante pentru tine. Copilul tău este încă tânăr și vrei să investești bani pentru mai târziu? Vrei să finanțezi o achiziție mai mare în următorii câțiva ani și să pui bani deoparte pentru asta? Sau vrei să-ți înveți copilul cum să își gestioneze proprii bani?

De asemenea, este important să iei în considerare cât de des și cât de mult dorești să investești. Poți investi contribuții mai mici în mod regulat, poți plăti sume mai mari sau le poți combina pe ambele.

Depozitele bancare la termen sunt soluții cu un grad ridicat de securitate

Cu un depozit făcut la o bancă pe o perioadă de timp, poți economisi bani pentru copiii tăi într-un mod sigur. Problema aici, însă, este profitul: din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor de pe piață, primești doar o dobândă minimă pentru banii pe care îi economisești.

Prin urmare, depozitele făcute la bancă pe o perioadă de timp sunt mai puțin potrivite pentru acumularea de active pe termen lung. Ele au sens dacă dorești să economisești bani pe termen scurt sau mediu sau dacădorești să păstrezi cadourile sub formă de bani în siguranță.

Cu un depozit la bancă pe o anumită perioadă de timp, investești o anumită sumă pentru o perioadă predefinită de timp. Acest lucru înseamnă că nu mai e așa flexibil, dar ratele dobânzilor sunt mai mari decât în cazul depozitelor peste noapte (overnight). Acest lucru are sens dacă știi deja până când vei economisi - de exemplu, pentru educația sau permisul de conducere, care ajung la termenul prevăzut în câțiva ani.

Planuri de economii cu fondurilor pentru economii pe termen lung

Dacă începi mai devreme, merită să ai un plan de economii cu investiții in acțiuni. Pentru a face acest lucru, trebuie să deschizi un cont de depozit la o bancă și să economisești în fonduri, ETF-uri sau acțiuni individuale.

Sunt acceptate sume unice, de exemplu poți investi cadourile sub formă de bani, cât și plăți regulate. Multe bănci oferă conturi de depozit junior în condiții favorabile.

Spre deosebire de alte forme de investiții, un profit semnificativ este cu siguranță posibil aici. Este important de remarcat faptul că piața este întotdeauna supusă anumitor fluctuații - investițiile în valori mobiliare ar trebui, prin urmare, să fie planificate cu siguranță pe termen lung.

Bunicul și nepoții plantează flori

Pentru a economisi sustenabil pentru generația următoare și pentru a implica, de asemenea, bunicii, nașii sau alți membri ai familiei, un plan de economii pentru fonduri sau ETF-uri este cea mai rațională investiție.

Investiția în acțiuni individuale este mai puțin recomandată, deoarece acest lucru necesită o foarte bună cunoaștere a pieței bursiere și, în același timp, o disponibilitate extrem de mare de a-ți asuma riscuri.

Cont de economii pentru banii de buzunar

Pentru copiii mai mari care trebuie să exerseze administrarea propriilor bani, multe bănci oferă conturi pentru copii.

Părinții sau bunicii pot transfera în mod regulat bani de buzunar în contul de economii, și pot fi păstrate aici și sumele unice, de exemplu la zilele de naștere sau de Crăciun.

În acest fel, copiii pot dispune ei înșiși de o anumită sumă de bani într-un cadru protejat, să economisească pentru îndeplinirea anumitor dorințe și, astfel, pot exersa utilizarea rațională a propriilor bunuri.

Câți bani ar trebui să economisesc pentru copilul meu?

Cât de mult vrei să investești în fiecare lună depinde în întregime de tine. Chiar și contribuțiile mici, cum ar fi 50 sau 100 de lei pe lună, pot face o mare diferență pe termen lung. Sau poți pune ceva deoparte trimestrial în loc de lunar dacă ratele lunare sunt prea mult pentru tine.

Bunicii, nașii, mătușile și unchii pot, de asemenea, să participe și să contribuie cu ceva la economiile celui mic.

Cadourile bănești mai mari de la zilele de naștere, botezuri, pot fi investite ca sume unice.

Cel mai important lucru de știut este că nu este important să investești sume uriașe. Continuitatea și un start cât mai curând posibil sunt mult mai importante. De-a lungul multor ani, chiar și cele mai mici contribuții se acumulează în timp la depozit, vei câștiga din dobândă și, astfel, continuă să crească.

Când ar trebui să încep planul de economii pentru copii?

Cu cât începi să economisești mai devreme, cu atât mai bine.  Dacă începi un plan de economii la scurt timp după nașterea copilului tău, vei avea în continuare o mulțime de timp pentru a economisi o sumă mai mare până împlinește vârsta majoratului.

Mai mult, banii lucrează pentru tine: Beneficiezi și de efectul de dobândă compusă, astfel încât activele cresc și mai mult.

O perioadă lungă de timp, crește,de asemenea, securitatea planului tău de economii. Cu cât planul de economii se derulează pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât compensează mai bine fluctuațiile de pe piața bursieră. Este important să nu te panichezi la prima recesiune - suișurile și coborâșurile sunt complet normale pe piața bursieră.

Dar chiar dacă nu ai început să economisești când copii erau mai mici nu trebuie să te îngrijorezi: Mai bine mai târziu decât niciodată!  Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să obții sfaturi cu privire la care investiție este mai potrivită în situația ta.

Dacă ai un copil mai mare care nu are nevoie neapărat de banii economisiți până când ajunge la vârsta majoratului și planul de economii este continuat până la vârsta adultă, poți începe un plan de economii de fonduri pentru mai târziu și, astfel, să pui o piatră de temelie la asigurarea de bătrânețe pentru propriul copil.

Sfaturi privind planul de economii pentru copii

Odată ce ai decis asupra unui tip de investiții, tot ce trebuie să faci este să începi. Cu câteva sfaturi și considerații preliminare bune, acest lucru nu este deloc dificil.

  • Când deschizi un cont sau un cont de depozit, trebuie să decizi dacă dorești să deschizi contul pe numele tău sau pe numele copilului tău. Important: Dacă deschizi contul pe numele copilului tău, banii îi aparțin și lui! Deși bunurile sunt gestionate de părinți până când copilul atinge vârsta majoratului, acestea nu pot fi utilizate în scopuri proprii
  • Cu toate acestea, trebuie să ți cont de limitele de venit și de active pentru unele asigurări și mai târziu pentru burse sau burse educaționale.
  • Chiar dacă tu te ocupi de economisire, este important să le prezinți copiilor subiectul privind gestionarea banilor de la o vârstă fragedă. Vorbeste cu copilul tau despre finanțe și, de la o anumită vârstă, stabilește o sumă mica de bani de buzunar pe care sa o poată folosi singur.
  • Pușculița cea veche este potrivită pentru mici schimbări. Copiii mici, în special, se distrează adesea gestionând sumele mici din pușculiță și cheltuindu-le pe lucruri mici, cum ar fi o înghețată, o jucărie mai mică sau ceva dulce de la magazin.

Nu ești sigur ce investiție să alegi, în ce nume să deschizi contul și ce altceva trebuie să iei în considerare? Cel mai bun lucru este să ceri sfatul unui expert cu privire la  cel mai bun mod în care poți proceda.

Obține sfaturi cu privire la alegerea investiției!

Consilierul tău financiar te va ajuta să economisești pentru copiii tăi și să faci provizii pentru mai târziu.

Citiți de asemenea:

Tatăl cu copil - În concediu pentru creșterea copilului

| OVB România

Gestionarea finanțelor pe perioada concediului pentru creșterea copilului: reconcilierea nevoilor copiilor cu bugetul necesar pentru creșterea acestora

Nașterea primului copil - emoția și anticiparea cresc de la o zi la alta. Dar până atunci, tot trebuie să te ocupi de câteva lucruri. Ar trebui să iei în considerare cu siguranță subiectul finanțelor.  Dar ce este cel mai bine? Cât timp poți solicita concediu pentru creșterea copilului de la angajator sau ar trebui să lucrezi cu fracțiune de normă după ce vine cel mic? Poți afla totul despre finanțe și venituri după naștere aici.

Fata cu inima si lumini de Craciun - Investind bani în mod corespunzător

| OVB România

Investirea banilor într-un mod cât eficient: Cum să obțineți mai mult din economii

Nu mai este mult până la Crăciun! Bonusurile anuale, primele de Crăciun și cadourile în numerar primite în această perioadă îndulcesc începutul de an pentru mulți dintre noi. Oricât de tentant ar fi, nu are sens să cheltuim totul imediat. Este mult mai bine să investim banii în mod corespunzător iar astfel, în propriul nostru viitor. Aflați cum puteți să faceți acest lucru în cele ce urmează.