Fonduri mutuale: de ce să investim bani în fonduri?

|

Fonduri mutuale: de ce să investim bani în fonduri?

Dobânzi mici, randament redus și perspective triste în ceea ce privește pensia: nu este tocmai ușor pentru cei care doresc să investească în acest moment. Investițiile clasice ca depozitele cu scadență de o zi, depozitele la termen și contul de economii nu mai generează de ceva timp deja dobânzi însemnate. De aceea, este logic ca atenția să se indrepte către investitiile în fonduri. Cine nu a mai avut niciodată de a face cu fondurile de investiții are o mulțime de întrebări nu este însă deloc greu!

În a doua jumătate a secolului 18 numeroase bănci erau în pragul falimentului. Investitorii se temeau pentru activele lor, iar următoarea criză economică așteaptă după colț. Un tânăr om de afaceri olandez a venit însă cu o idee salvatoare: să  pună împreună banii de la diferiți investitori privați și să îi investească în diverse titluri de valoare astfel încât să obțină pe cât posibil profit. Datorită acestei decizii, riscul suportat de investitori a fost redus chiar și în cazul sumelor, iar astfel a luat naștere primul fond de investiții  în anul 1774.

Modul în care funcționează fondurile de investiții nu s-a schimbat mai deloc de la acel moment. Doar numărul acestora a crescut considerabil: piața a explodat uluitor mai ales în ultimele decenii. Activele a numeroși investitori sunt plasate în toată lumea în cele mai diverse titluri de valoare și împrumuturi. Acest lucru nu te ajută însă atunci când vrei să începi să îți investești banii în acțiuni sau fonduri. Care este diferența dintre diferitele fonduri de investiții? Sunt activele mele în siguranță? Ce sumă ar trebui să investesc? Și, mai ales: în ce fond ar trebui să investesc sunt intrebările la care ne dorim să răspundem în articolul de mai jos.

Ce fonduri pentru investiții monetare există?

La o scurtă căutare putem consta că pe piață există opțiuni cât se poate de diferite iar acestea se diferențiază în funcție de clasele de active.

Breviarul tipurilor de fonduri

  • În funcție de clasele de active: fonduri de acțiuni, fonduri de pensii, fonduri imobiliare, fonduri de materii prime sau fonduri mixte
  • În funcție de administrarea lor: fonduri active sau pasive (fonduri de tip indice)
  • În funcție de limita de capital: fonduri deschise sau închise
  • În funcție de distribuție: fonduri de dividende sau de trezorerie

Fondurile de acțiuni sunt compuse din diferite acțiuni cu evoluție diferită, iar riscul variază după cum acțiunile sunt combinate sau distribuite.

În cazul fondurilor de pensii, investițiile se realizează în obligațiuni sau împrumuturi ale companiilor private sau ale statelor, care doresc să împrumute bani pentru o anumită perioadă de timp și dobândă. Cu cât scadențele reziduale ale împrumuturilor sunt mai mari, cu atât mai mari sunt variațiile de valoare. Sunt mai sigure scadențele reziduale pe termen scurt și debitorii asigurați.

Fondurile imobiliare investesc în imobile închiriate, cu destinație comercială, rar și în imobile cu destinație de locuință. Evoluția valorii depinde, așadar, în mare măsură de veniturile viitoare din chirii și de valoarea viitoare a clădirilor.

Fondurile de materie primă se concentrează, așa cum le spune și denumirea, pe materii prime ca aurul, argintul, platina, petrolul sau gazele naturale. Investițiile se realizează fie în materia primă în sine, fie în participațiuni la societățile comerciale din sectorul industriei miniere.

Fondurile mixte investesc în diferite clase de active, formând astfel un amestec, de exemplu, de acțiuni, împrumuturi, materii prime sau imobile.

Fondurile de tip indice formează un indice determinat, de exemplu pe un indice al acțiunilor. Și în cazul acestora se poate alege din mai multe clase de active, acțiuni, obligațiuni și imobiliare. Acestea se numesc și fonduri pasive, întrucât nu există niciun administrator al fondului care gestionează activele. În această categorie se numără de exemplu ETF-urile.

Deschise = pot fi cumpărate acțiuni de un număr nelimitat de investitori, în mod obișnuit prin intermediul băncilor și al institutelor financiare, al fondurilor de investiții de stat sau direct de la bursă. Sunt posibile și investiții de mică valoare. Fondurile deschise sunt astfel ideale pentru investițiile particularilor.

Închise = este strâns capital în sumă fixă pentru un proiect mai mare. Poate fi vorba, de exemplu, despre acțiuni în imobiliare, în mass-media, navale sau în întreprinderi. După cumpărarea tuturor acțiunilor, nu mai sunt acceptați noi investitori. În mod obișnuit, în cazul acestor fonduri perioada în care se poate investi are o durată mai mare și sumele investite sunt mai substanțiale. Prin urmare, această formă de investiție monetară este mai puțin flexibilă, adesea netransparentă și comportă un risc mai ridicat.

Fonduri de trezorerie = câștigurile realizate sunt reinvestite direct de fond în alte acțiuni ale fondului, generând astfel efectul de dobândă la dobândă.

Fonduri de dividende = câștigurile realizate sunt distribuite în mod regulat investitorilor, de exemplu, anual, sub formă de dividende. Asta înseamnă că va trebui să reinvestești tu banii primiți în mână sau să îi folosești în alt fel.

Îți asiguri în mod înțelept propriul viitor și faci și un bine în același timp? Și acest lucru este posibil prin investiții monetare durabile „verzi”. Denominări unitare nu există, din păcate, până acum, astfel că va trebui să te informezi în prealabil despre cum vor fi folosiți banii investiți.

Numeroase investiții monetare durabile se orientează după factorii ESG, ceea ce înseamnă „Environment” (mediu), „Social” (chestiuni social) și „Government” (guvernanță). Investițiile sunt dirijate către întreprinderile sau proiectele care sprijină mediul sau societatea, de exemplu, prin conceperea de tehnologii eficiente din punct de vedere energetic sau prin protecția mediului. Pentru fondurile de acțiune verzi optează numai întreprinderile care produc de manieră durabilă, de exemplu, prin aplicarea de condiții de producție ecologice, prin generarea unor cantități reduse de emisii și prin condiții de muncă echitabile.

Anumite sectoare cum sunt cel al energiei nucleare sau al armamentelor sunt excluse complet, la fel și întreprinderile care lucrează prin încălcarea perceptelor eticii, de exemplu, cele care folosesc copiii ca forță de muncă.

Cum ar trebui să îmi investesc banii în fonduri?

În primul rând, cine investește dorește, bineînțeles, să primească o dobândă cât mai mare pentru banii săi. Din păcate nu există nicio investiție monetară complet sigură, cu risc redus și, în același timp, cu randament mulțumitor – totuși, obiectivele și preferințele tale proprii pot și ar trebui să fie luate în considerarea la alegerea fondului.

În ce fond ar trebui să investesc?

Alegerea e dificilă pentru investitori. Bineînțeles, nimeni nu vrea să își pună economiile în mâinile oricărui administrator de fond și să piardă, în cel mai rău caz, o mulțime de bani. Din nefericire, evoluția trecută a fondului nu spune nimic despre viitor. De unde putem, așadar, ști unde e randamentul cel mai bun?

Este important să aruncăm o privire asupra comisioanelor, de exemplu, comisioanele de administrare, taxa de scont și costurile unice suportate la achiziționare. Așa-numitul Total Expense Ratio (TER) oferă informații despre cheltuielile anuale. Taxele mai mari reduc, desigur, randamentul – în același timp însă, fondurile cele mai căutate, administrate de un manager cu experiență și cu calificative favorabile sunt adesea mai scumpe decât altele. Este oportună compararea cheltuielilor, însă nu ar trebui să acorzi atenție exclusiv prețului cel mai favorabil. Ieftin nu înseamnă întotdeauna mai bun!

Înainte de a lua o decizie, întreabă-te dacă îți dorești siguranță ori dacă ești dispus să riști. În comparație cu fondurile de pensii, fondurile de acțiuni, de exemplu, oferă perspective mai bune din punctul de vedere al randamentului, dar sunt expuse unor fluctuații mai mari. Reținem că: cu cât diversificarea este mai mare, cu atât este mai mic riscul. Dacă anumite valori  scad, acestea pot fi compensate cu altele. Investițiile monetare restrânse, care se concentrează, de exemplu, numai pe anumite regiuni sau sectoare, sunt mai riscante decât investițiile cu diversificare mare.

În mod ideal, alegi, așadar, un fond de acțiuni care face plasamente în sectoare și țări variate. Și mai multă siguranță oferă fondurile de pensii cu scadențe reduse și împrumuturile acordate unor debitori cât se poate de siguri, de exemplu, statelor cu un rating de credit bun.

Sunt mai oportune ETF-urile?

Întrucât ETF-urile (Exchange Traded Funds) reproduc strict un indice și nu necesită niciun administrator sunt de regulă mai favorabile decât fondurile administrate de un manager.

Dezavantajul ETF-urilor este că trebuie mai întâi să îți însușești cunoștințe elementare solide. Timpul alocat este în acest caz foarte lung – atât pentru planificare, informare și selecția ETF-ului, cât și pentru administrarea ulterioară a investiției. Managementul realizat individual ascunde riscul unor decizii bazate pe emoții. Astfel, atunci când apar căderi ale bursei de scurtă durată, numeroși investitori se panichează și vând, ceea ce cauzează pierderi semnificative.

În schimb, un expert cunoaște piața și știe când trebuie să cumpere sau să vândă. Experiența unui administrator de fond este binevenită mai ales în timpul perioadelor de criză, deoarece acesta urmărește o strategie rațională pentru diferitele situații existente pe piață și repartizează activele la timp în instrumente de investiții mai puțin riscante. Dimpotrivă, ETF-urile, la fel ca toate fondurile de tip indice, scad odată cu cursurile.

Alegerea este în cele din urmă o chestiune personală. Dacă nu ai suficient timp la dispoziție și dacă dorești ca totul să fie comod, alegerea mai potrivită sunt fondurile administrate, unde munca pe care ar trebui să o faci tu este preluată de un expert. Sau poate, în cazul tău, soluția ar fi o combinație a acestor două opțiuni? De exemplu, poți să încerci un plan de economii ETF pentru sumele mai mici pe care să-l administrezi singur. Cu toate acestea, anumite chestiuni importante și posibilități nu pot fi realizate prin ETF, deoarece lipsește un indice corespunzător.

Cum funcționează un plan de economii?

Poți face o investiție unică, poți crea un plan de economii sau poți să combini aceste două variante. În cazul investițiilor unice se investește o sumă mai mare chiar la început, iar astfel  capitalul tău lucrează de la început și generează dobânzi.

Dacă nu dispui de o sumă mai mare de bani sau dacă concomitent cu investiția unică dorești să și economisești în mod regulat, poți crea un plan de economii. În acest caz, verși sume mai mici la intervale regulate de timp, de exemplu lunar. De obicei, rata economiilor poate fi adaptată și ulterior sau chiar suspendată temporar.

Fluctuațiile de pe piață sunt compensate prin momentele diferite la care are loc cumpărare, și nu trebuie să îți faci griji când este momentul „corect” pentru a investi.

Cât timp ar trebui să investesc în fonduri?

Cu cât investești pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât este mai bine! Fondurile de investiții reprezintă o investiție monetară pe termen lung, fiind astfel adecvate pentru solutii precum pensiile private și pentru asigurarea viitorului. Perioada minimă absolută pentru investițiile în fondurile de acțiuni este de șapte-zece ani, deoarece, în caz contrar, s-ar putea vinde la un moment nepotrivit și s-ar putea pierde bani. Pentru a putea într-adevăr compensa fluctuațiile cursului, se recomandă o perioadă de cel puțin 15 ani. Analizele au arătat că: în cazul investițiilor monetare cu o durată de 20-30 de ani s-au putut obține randamente mari – în pofida căderilor și a crizelor.

De ce să investesc banii în fonduri – care sunt avantajele?

Dacă se face alegerea corectă și se procedează adecvat, această formă de investiție monetară conferă anumite avantaje:

  • Acțiunile fondului sunt lichide, ceea ce înseamnă că, dacă este necesar, pot fi revândute în orice moment.
  • Riscul este mult mai scăzut comparativ cu acțiunile individuale și poate fi redus la minimum prin intermediul unei diversificări .
  • Poți investi chiar și sume mici în produse de investiții globale cu diversificare largă, acumulând astfel active pe termen lung.
  • Poți să-ți investești comod banii prin intermediul unui manager de fond experimentat.
  • Beneficiezi pe termen lung de dobânzi și randamente mai mari decât în cazul investițiilor monetare tradiționale cum sunt libretele de economii, depozitele cu scadență de o zi și depozitele la termen.
  • Capitalul tău este investit pe termen lung, este adaptat mereu la evoluția actuală a valorilor și, dacă dorești, este folosit în mod sustenabil.

Concluzie: Fondurile de investiții sunt o idee bună...

...dacă planul de economii a fost gândit și realizat adecvat!

Această formă de investiție monetară a devenit, nu fără motiv, tot mai căutată în ultimii ani, mai ales datorită dobânzilor mici pentru depozitele cu scadență de o zi și depozitele la termen. Miliarde de euro sunt administrate anual de fondurilor de investiții de stat. Pentru a compensa inflația, în cazul economiilor este necesar un anumit randament, care nu (mai) este pur și simplu posibil în cazul majorității celorlalte investiții monetare.

Când vorbim despre investiții monetare, este imposibil să evităm termeni precum fonduri de investiții, acțiuni sau acțiuni la bursă. Nu trebuie să ai cunoștințe financiare vaste sau să dispui de un buget enorm – chiar și sumele mici se transformă pe termen lung într-un capital frumos. Este absolut important să-ți formulezi în prealabil propriile dorințe și planuri pe care să le prezinți apoi unui expert.

Și apoi: primul fond olandez din toate timpurile, creat în secolul al 18-lea, nu doar că a obținut randamente profitabile, dar a și rezistat 114 ani!

Citiți de asemenea:

Copil la piscină cu pistol cu apă - Călătorește în siguranță

| OVB România

În cele din urmă soare: Sfaturi pentru bugetul de vacanță și asigurare de călătorie

Nu contează dacă suntem doar cu rucsacul prin Thailanda sau stăm într-un hotel all-inclusive în Tunisia. Dacă ne îmbolnăvim cu puțin timp înainte de vacanță sau avem obiecte furate din camera noastră de hotel, este logic să avem asigurare. În acest fel ne putem proteja de consecințele financiare - și poți merge în vacanță fără griji.

Un copil râzând - Economisește înțelept cu un plan de economii pentru copii

| OVB România

Economisește pentru copii: Află cum are sens un plan de economii pentru copii.

Pentru o viitoare mașină când cel mic ajunge majorat, educație sau doar ca măsură de siguranță pentru mai târziu: Dacă începi să economisești pentru proprii copii, fini sau nepoți de la o vârstă fragedă, chiar și cu contribuții mici poți economisi o sumă considerabilă până când cei mici vor avea nevoie efectiv de bani. Dar cât de valoroasă este economisirea pentru copii în vremuri cu dobânzi scăzute și inflație ridicată?