Prima negociere salarială: Sfaturi și trucuri utile

|

Femeie puternică se uită în cameră - negociind o creștere salarială
Cele mai importante fapte despre negocierile salariale

Timp de citire: aprox. 4 minute

  • În medie, bărbații cer o creștere salarială mai des decât femeile și intră în negocieri cu mai multă încredere.
  • În medie, te poți aștepta la o creștere salarială de cinci până la cincisprezece la sută. Dacă îți schimbi locul de muncă, te poți aștepta chiar până la 25 la sută.
  • Momentul potrivit și pregătirea exactă sunt esențiale pentru o negociere reușită.
  • Dacă îți cunoști valoarea de piață și utilizezi sfaturi psihologice direcționate,  poți obține mai ușor salariul dorit.

Ești la primul tău loc de muncă real de ceva timp. Totul merge bine, doar salariul tău ar putea fi mai mare. Dar înainte de a avea primul interviu, există câteva lucruri pe care ar trebui să leiei în considerare. Cât salariu poți cere? Când este cel mai bun moment și cum te pregătești? Aici poți afla ce sfaturi și trucuri ar trebui să urmezi pentru a obține salariul dorit.

A cere un salariu mai mare nu este întotdeauna ușor. Mai ales pentru femei este o mare provocare. Conform unui studiu realizat la Universitatea Carnegie Mellon, barbatii cer o marire de salariu cu 85% mai des decat femeile. Femeile intră într-o negociere salarială mai puțin încrezătoare decât bărbații. Acest "decalaj de încredere" înseamnă că femeile sunt mai puțin susceptibile de a obține salariul pe care îl cer de fapt.  Dar un lucru este cert: mulți își doresc o creștere salarială. Întrebarea este, cum poți obține asta?

Negocierea salariului: Când și cât?

În funcție de mărimea companiei, de sector, de cât timp ești în compania și de experiența ta profesională, poți obține, de obicei, între cinci și cincisprezece la sută.  Dacă îți schimbi locul de muncă, poți cere și mai mult noului angajator. Mai ales dacă ești vânat, te poți aștepta de obicei până la 25 la sută.

Momentul potrivit pentru interviul tău este crucial.  Momentele potrivite sunt, de exemplu, sfârșitul perioadei de probă, o schimbare de contract sau când obții mai multă responsabilitate. Dar, o promovare în cadrul companiei este, de asemenea, o oportunitate potrivită. Primavara este un moment deosebit de bun pentru prima negociere salariala. În acest moment, obiectivele companiei pentru anul respectiv sunt de obicei deja stabilite, iar managerul tău știe cât de mult buget a mai rămas.

Tânărul râde cu încredere - Pregătirea pentru negocierile salariale

Calculează valoarea de piață

Înainte de a-ți negocia salariul, ar trebui să-ți cunoști propria valoare de piață. Mulți angajați consideră acest lucru dificil, dar nu trebuie să fie. Dacă îți cunoaști valoarea, poți merge la întâlnire cu mai multă încredere și poți cere mai mult. Dar cum îți afli valoarea? Primul pas este de a compara salariile medii pentru locul de muncă pe consiliile de locuri de muncă. Dar reclamele de locuri de muncă pot fi, de asemenea, de ajutor. Uneori poți găsi intervale salariale brute acolo.

Cu toate acestea, abilitățile personale și cariera ta sunt cei mai importanți factori. Factori precumeducația, educația ulterioară, experiența profesională  sau succesele anterioare îți cresc semnificativ valoarea de piață.

Cum să te pregătești pentru negocierea salariului

Având în vedere valoarea de piață, ai deja cea mai importantă bază pentru interviul tău. Notează-ți argumentele și gândește-te cu atenție la ceea ce ai reușit să realizezi pentru companie în trecut. În interviul în sine, cel mai bine este să-ți afirmi cel mai puternic argument la  final.  În acest fel, va rămâne mai mult timp în memoria intervievatorului și va lăsa o impresie de durată.

Șase trucuri psihologice pentru următoarea negociere

În plus față de argumentele plauzibile și semnificative, poți folosi câteva trucuri simple atunci când negociezi. Există cateva trucuri psihologice și retorice care te pot ajuta și îți pot crește șansele de a obține salariul dorit.

  • Vorbește mai întâi: Dacă îți precizezi salariul dorit chiar la început, vei părea mai încrezători. În plus, suma servește adesea ca punct de referință pentru restul conversației .
  • Dă un număr impar: Un  număr impar îi dă șefului tău senzația că te-ai gândit la salariul dorit.  Precizează întotdeauna salariul anual brut dorit.
  • Fi încrezător: Evită expresiile subjunctive și slabe, cum ar fi "ar putea, ar fi sau ar avea".  În schimb, vorbește în propoziții clare și expresive.
Femeie încrezătoare - negociere salarială de succes
  • Nu vă fie teamă de o tăcere incomodă: Mai ales în negocieri, se poate întâmpla rapid ca toată lumea să tacă. Nu trebuie să cedezi atât de ușor în această situație, ci să înduri tăcerea pentru o clipă. Acest lucru arată determinarea și încrederea în sine. Dar și aici nu exagera.
  • Fii deschis la compromisuri: Rămâi flexibil și acomodează-ți supraveghetorul. În afară de salariu, poți obține și alte beneficii, cum ar fi un bilet de muncă, sistemul de pensii al companiei sau formarea ulterioară.
  • Nu accepta niciodată prima ofertă: Nu trebuie să accepți prima ofertă. De ce? Pentru că nu va fi niciodată cea mai bună ofertă. Dacă îl utilizezi ca ghid în schimb, vei crea mai mult spațiu pentru a o crește.

Acestea sunt greșelile tipice pe care ar trebui să le eviți

Desigur, există și unele lucruri pe care le poți face greșit. Mai ales când vine vorba de prima negociere salarială, nervozitatea este în mod natural mare. Dar dacă eviți aceste cinci greșeli, următoarea negociere salarială va fi un succes total.

1. Să fii prost pregătit

Dacă intri în discuție fără argumente plauzibile, îți va fi greu să-ți justifici noul salariu.  În schimb, caută argumente care să-ți susțină performanța și abilitățile. Responsabilitatea personală, noile domenii de responsabilitate sau proiectele finalizate cu succes, de exemplu, sunt o bază bună.

2. Argumentele greșite au

Pentru supervizorul tău, un argument contează  mai presus de toate: cu ceea ce contribui la succesul companiei. Problemele personale sau financiare nu justifică neapărat cererea de salariu. Prin urmare, lăsă deoparte argumente plauzibile și bine întemeiate.

3. Vinde-te scurt

Este perfect normal să fii nervos înainte de întâlnire. Cu toate acestea, nu ar trebui să te vinzi scurt de nesiguranță. Dacă îți cunoașteți valoarea de piață, poți justifica un salariu mai mare.   

4. Alegerea momentului nepotrivit

Sincronizarea este totul. Petrecerile de companie, crizele interne sau o mică discuție rapidă în fața aparatului de cafea nu sunt momentele perfecte. Momentul potrivit poate face diferența între succes și eșec.

5. Nu ai o așteptare salarială specifică

Înainte de negocierea salariului, gândește-te care este salariul dorit. Fără o figură concretă în minte, managerul tău va avea de obicei o propunere. Numai că acest lucru de multe ori nu corespunde propriilor idei. Prin urmare, trebuie să ai întotdeauna un obiectiv concret în minte.

Citiți de asemenea:

Femeie cu o proteză pe braț - asigurare de invaliditate profesională

| OVB România

Asigurarea de invaliditate: Cum să îți protejezi capacitatea de muncă

Ce faci dacă nu mai poți lucra dintr-o dată? Se poate întâmpla rapid - un accident sau o boală și nu îți mai poți face treaba. În aceste situații te poți proteja de pierderile financiare cu o asigurare de incapacitate temporară de muncă. Îți povestim în cele ce urmează ce include o astfel de asigurarea și când merită să o închei.

Tanara care muncește de acasă de pe canapea

| OVB România

Noul spațiu de lucru: sfaturi pentru a lucra de acasă

De la balconul însorit, confortabil de pe canapea sau la biroul perfect echipat - ai multe opțiuni în propria casă. Munca devine mai flexibilă, iar familiile, în special, își pot reconcilia mai bine viața privată cu locul de muncă. Află în articolul nostru tot ce trebuie să știi despre lucratul de acasă.