Contul comun: Când are sens?

|

Cuplu planuri de cont curent comun
Cele mai importante date despre conturile comune

Timp de citire: aprox. 5 minute

  • Cu un cont comun, cuplurile sau acționarii își împart cheltuielile lunare și au un cont curent comun.
  • Există diferite variante de cont între care poți alege ca între numele titularilor de cont.să fie un „și” sau un „sau”.Un "sau cont" este potrivit pentru cupluri, un "și cont" în principiu este pentru asociații.
  • Înainte de a te decide cu privire la un cont comun, ar trebui să cântărească argumentele pro și contra cu atenție.
  • Modelul cu trei conturi poate fi o alternativă sensibilă. Fiecare persoană are propriul cont curent în plus față de contul comun.

Într-un parteneriat, multe sunt împărțite - în special într-un apartament comun. Dar este acest lucru valabil și atunci când vine vorba de finanțe? Când are sens să avem un cont comun pentru cheltuieli? Și de ce ar trebui să fiți conștienți? Îți arătăm avantajele și dezavantajele și ce alternative există.

Viața normală de zi cu zi poate deveni rapid stresantă. Echilibrarea locului de muncă, a familiei, a prieteniilor și a hobby-urilor este adesea o adevărată provocare. Nu e de mirare că nu vrei să vorbești despre bani cu partenerul tău seara. Dar mai ales dacă împărțiți chiria și costurile fixe. Un cont comun îți oferă o imagine de ansamblu mai bună - și, de asemenea, te salvează unele discuții.

Ce este un cont comun?

Un cont comun nu este de fapt altceva decât un cont curent cu cel puțin doi titulari de cont. Nu contează dacă trăiți într-un parteneriat, sunteți căsătoriți sau locuiți într-un apartament comun.  Fiecare persoană are acces la cont și poate dispune de soldul creditului. Cheltuielile comune - cum ar fi chiria, electricitatea, asigurarea, mâncarea sau concediile - sunt plătite de ambele.

Te gândești și la deschiderea unui cont comun? Nu ești singur în această privință. Potrivit unui studiu din 2022 realizat de Revolut și Dynata , 74% dintre români preferă conturi bancare comune, iar 19% au conturi şi bugete total separate.

Ce variante de cont sunt disponibile?

Cu un cont comun român, puteți alege, de obicei, între două tipuri diferite: "Contul Sau" și "Contul Și". Dar care este mai exact diferența?

În cazul unui "cont sau":

  • Poți retrage bani sau poți efectua transferuri independent de partenerul tău.
  • Nu ai nevoie de consimțământ reciproc - încrederea este cheia.
  • Ești flexibil și poți acționa direct
  • Ambele persoane sunt răspunzătoare pentru orice datorii
Femeie și bărbat în picioare în bucătărie râzând - cont comunFemeie și bărbat în picioare în bucătărie râzând - cont comun

În comparație, puteți utiliza un "cont și":

  • Nu poți face tranzacții bancare fără acordul reciproc
  • Efectuezi doar transferuri împreună și ai nevoie de semnătura tuturor titularilor de cont

Pentru parteneriate sau WG, "și contul" este, prin urmare, destul de nepotrivit. Cu toate acestea, organizațiile sau asociațiile îl pot utiliza pentru a preveni delapidarea. Pentru ei, acest tip de cont comun merită, chiar dacă implică mai mult efort și o mulțime de documente.

Avantajele și dezavantajele unui cont comun

Mulți oameni se gândesc la un cont comun înainte de a se muta împreună. La urma urmei, un cont este mai ușor decât două, nu-i așa? Îți vom arăta ce este în favoarea și ce este împotriva.

Avantajele sunt, de exemplu:

  1. Organizare simplă: Toate cheltuielile comune și curente sunt sortate în mod clar printr-un cont curent comun. Nu mai trebuie să împărțiți sau să echilibrați costurile comune.
  2. Asigurări comune: O gospodărie comună împarte, de asemenea, asigurări, cum ar fi asigurarea de locuință sau asigurarea de răspundere privată. Cu un cont comun, le puteți urmări mai ușor.
  3. Schimbarea tipului de cont: Atât un "și un cont", cât și un "sau cont" au avantajele și dezavantajele lor. Dacă alegeți unul dintre ele, de obicei puteți converti contul fără obstacole majore.
  4. Protecția împotriva descoperitului de cont: În special în cazul unui cont curent în care toate persoanele trebuie să fie de acord, se oferă protecție împotriva descoperitului de cont.

Contul comun nu numai că economisește timp cuplurilor, dar este, de asemenea, mai clar, mai transparent și, prin urmare, mai echitabil - cu toate acestea, are și dezavantajele sale.  Prin urmare, dezavantajele ar trebui luate în considerare și discutate înainte de a deschide un cont.

Principalele dezavantaje includ:

1. Descoperit de cont: Într-un cont comun fără consimțământ reciproc, o persoană poate depăși complet contul în cel mai rău caz. Toți deținătorii de cont sunt apoi răspunzători pentru toate datoriile care apar

2. Transparență totală: Faptul că toate veniturile și cheltuielile sunt vizibile pentru toată lumea poate fi necunoscut pentru unele persoane.  Încrederea reciprocă și comunicarea clară sunt esențiale aici.

Cuplu stând într-o cafenea - cont comun

3. Feriți-vă de impozitul pe cadouri: Dacă o persoană plătește o sumă mare în cont sau are un salariu semnificativ mai mare, biroul fiscal poate vedea acest lucru ca pe un cadou. În acest caz, este posibil să fie necesară plata impozitului pe cadouri.

4. Probleme cu separarea sau divorțul: Dacă nu a fost soluționat în scris în prealabil, contul comun este împărțit în mod egal în cazul unui divorț. Cu toate acestea, poate deveni rapid complicat dacă o persoană a golit deja contul.

Cum să vă organizați finanțele comune

Acum că știi opțiunile posibile de cont și avantajele și dezavantajele, ar trebui să arunci o privire mai atentă asupra condițiilor. Gândește-te la ceea ce este important pentru tine și partenerul tău. Este decisivă gestionarea favorabilă sau gratuită a contului, o anumită bancă sau, mai degrabă, sucursalele din vecinătate? După ce ați clarificat cele mai importante puncte, puteți deschide un cont curent.

Consecințe în caz de încetare sau deces

Dacă te gândești să anulezi contul comun, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. Toți deținătorii de cont trebuie să fie de acord cu anularea și să o semneze. O excepție este dacă o persoană moare. În această situație, persoanele îndreptățite să moștenească, de obicei, moștenesc o parte din sold. Se poate întâmpla să primească jumătate din bani, chiar dacă o persoană a plătit mai mult. Prin urmare, este recomandat să se înregistreze în scris în prealabil exact cine are câte acțiuni din banii comuni - mai ales dacă nu toată lumea plătește aceeași sumă.

Modelul cu trei conturi: soluția optimă?

Contul comun nu este potrivit pentru fiecare cuplu. O alternativă poate fi modelul cu trei conturi. Dar ce se înțelege prin asta? Spre deosebire de un cont comun, fiecare persoană are un cont curent separat în plus față de contul comun. Cheltuielile comune sunt plătite prin intermediul contului comun, iar veniturile, provizionul propriu pentru limită de vârstă sau alte cheltuieli sunt gestionate prin intermediul contului individual respectiv.

Și aici te poți organizaflexibil cu partenerul tău. Venitul individual este împărțit în mod egal între contul comun - chiar dacă o persoană câștigă mai mult - sau este împărțit proporțional? Indiferent de ceea ce decideți, modelul este o modalitate rațională și transparentă de a-ți gestiona finanțele comune și proprii.

Citiți de asemenea:

Cuplul se mută în prima lor proprietate proprie

| OVB România

Finanțarea imobiliară: Realizarea visului de a deține o locuință

În cele din urmă, ieși din apartamentul închiriat și intri în propria casă cu grădină. Mobilează cei patru pereți așa cum vă place - fără  a cere permisiunea proprietarului. Pentru a preveni transformarea visului de a deține propria casă într-un coșmar, este important să  planificați și să o finanțați în mod corespunzător. Aflați aici cum vă puteți realiza visul de a deține proprii patru pereți, în ciuda creșterii ratelor dobânzilor.

Cuplu pe canapea se mută împreună

| OVB România

Primul apartament comun: Ce trebuie să știi

Este, probabil, una dintre primele mari aventuri pentru cupluri - primul lor apartament împreună. Găsirea apartamentului potrivit este deja o provocare. Dar, de fapt, mutarea împreună este chiar mai interesantă. Mobilier, decorațiuni, gospodărie, finanțe și viața de zi cu zi. Totul trebuie discutat și clarificat. Am rezumat cele mai importante fapte și sfaturi pentru tine.