De unde vine frica de acțiuni și alte instrumente financiare?

|

Pușculița este în prezent o formă greșită de investiție.

Atunci când este vorba de bani, europenii preferă să aleagă calea sigură. Barometrul de Investiții din 2017 al GfK confirmă acest aspect. În special generațiile tinere sunt foarte puțin înclinate spre risc.

Ne aflăm într-o perioadă a dobânzilor scăzute, rentabilitățile sunt aproape inexistente, iar inflația își aduce și ea contribuția. Formele tradiționale de investiții pur și simplu nu sunt profitabile. Și totuși, mulți europeni își pun în continuare banii în binecunoscutul cont de economii - în Germania este vorba de aproximativ 40%din populație. O investiție în acțiuni și fonduri deși aduce o rentabilitate mult mai mare, este însă suspectă pentru europeni: doar 7%dintre italieni, 13%dintre francezi și 19 procente dintre britanici consideră acțiunile o formă atractivă de investiție.[1] În special generația tânără este ezitantă în acest caz: un studiu american a indicat faptul că circa 80%din generația milenials economisește, însă nu își investește banii pe piața de acțiuni.[2] De ce tocmai generația Y se arată atât de reticentă?

Domină lipsa de informații și prejudecățile 

La bursă se tranzacționează acțiuni, până aici toate bune. Dar la depozite, derivate și opțiuni binare, se opresc deja cunoștințele majorității consumatorilor. Și ce au de-a face taurul și ursul cu toată povestea? Lumea bursei este complicată și 34% din generația milenials recunosc că pur și simplu înțeleg prea puțin și nu au suficientă experiență pentru a îndrăzni să tranzacționeze. În special femeile tinere arată în acest caz un interes redus. În plus, bursa are o reală problemă de imagine, sii nu numai din cauza crizei financiare din 2008. Milenials asociază de multe ori piața acțiunilor cu încăperi pline cu brokeri care se răstesc în telefon, bărbați în vârstă, lipsiți de scrupule, în costume scumpe și petreceri excesive în stilul Wolf of Wall Street.[3] 

Viața aici și acum

În principiu tinerii nu au tendința de a se gândi la viitorul financiar. Preferă să își cheltuiască banii în prezent. Un smartphone nou, bilete la concertul formației preferate și ieșirea la o cină gustoasă cu cei mai buni prieteni - mici plăceri la care pur și simplu nu vor să renunțe. Un fenomen pe care specialiștii în economie îl numesc „preferință temporală”.[4] Mai simplu, în loc să economisească bani pentru mai târziu, milenials preferă să dețină sau să experimenteze lucruri frumoase imediat. Iar dacă pun bani deoparte, o fac pentru un obiectiv concret, cum ar fi un excursie prin lume. Este perceput ca fiind mai ușor decât economiile pentru ceva abstract, cum este pensia.

Lumea financiară evoluează

Evitarea completă a acumulării de bunuri prin acțiuni și fonduri ar trebui să nu reprezinte o varianta tocmai pentru noile generații. Ele au nevoie de câștigurile ridicate ale investițiilor riscante pentru a-și asigura pe termen lung perioada de pensionare. De aceea lumea financiară evoluează în prezent. Numeroase articole online, instrucțiuni și aplicații financiare au scopul de a face lumea bursei mai atractivă și mai accesibilă pentru noile generații. Deviza este tranzacționarea cu acțiuni pentru toți. Urmăriți evoluția cu ajutorul smartphone-ul, administrați portofoliul de acțiuni și vizualizați mereu toate opțiunile de investiții - astfel tema precauției devine concretă și pentru persoanele tinere. Este însă necesar să studiați extensiv tema. Aceia dintre voi care au nevoie nevoie de ajutor pentru a evita investițiile neprofitabile pot să apeleze cu încredere la un consultant financiar - de exemplu de la OVB.

[1] GfK Barometrul investițiilor 2017

[2]businesswire.com

[3]entrepreneur.com

[4]n-tv.de