Femeile și pensia - cu viteză către lipsa unui venit

|

Femeile ar trebui să acorde o importanță deosebită pensiei private.

Femeile și pensia - cu viteză către lipsa unui venit

În toată Europa femeile sunt mai des afectate de sărăcie la bătrânețe decât bărbații. Nu este de mirare, fiindcă un salariu mai mic înseamnă și o pensie mai mică. De aceea pensia privată ar trebui să fie o temă importantă în special pentru femei. Realitatea este însă în prezent cu totul diferită.

Pentru început o tendință îmbucurătoare: Tot mai multe femei din Europa au un loc de muncă. În al treilea trimestru din 2016 numărul de persoane angajate a ajuns la o un nivel maxim istoric de 65,5%- în 1995 erau 55%. Deși aceste cifre indică un trend pozitiv, ele demonstrează în același timp dezechilibrul care încă se manifestă între sexe. Deoarece proporția forței de muncă la bărbați este de 77,4%. În plus femeile continuă să fie mai prost plătite, lucrează mai rar în funcții de conducere și își suspendă mai des activitatea pentru creșterea copiilor sau pentru îngrijirea rudelor. În comparație: în timp ce 32% din femeile europene lucrează cu jumătate de normă, în cazul bărbaților sunt numai 9%.

Sărac la bătrânețe

Situația de pe piața muncii se regăsește și la pensie. Femeile din Europa primesc în medie o pensie cu 38% mai mică decât bărbații [1]. Respectiv sunt afectate mai des de sărăcie la bătrânețe. În media UE din 2015, circa 16% dintre femei și 12% dintre bărbați erau afectați de sărăcie. Pensionarii germani, de exemplu, stau și mai prost. Astfel 18% dintre femeile cu vârsta de peste 65 de ani au fost nevoite să se descurce cu bani puțini, în timp ce bărbații de aceeași vârstă erau în proporție de 15% [2].

Pensie privată? Poate mai târziu...

Cifrele vorbesc de la sine. Pensia privată este indispensabilă în contextul transformărilor demografice și politice din prezent. În special femeile ar trebui să stea acum la coadă pentru o consiliere financiară, din cauza riscului ridicat de sărăcie. Măcar teoretic. În practică riscurile iminente sunt de cele mai multe ori ignorate, așa cum indică un exemplu evident din Germania. Conform unui studiu al societății pentru administrarea bunurilor Amundi, aproape jumătate (44%) dintre femeile cu vârsta între 35 și 55 de ani nu își pun problema pensiei private. Nici creșterea vârstei nu duce la creșterea interesului pentru această temă. Îngrijorătoare sunt și cele numai 37% care economisesc efectiv pentru bătrânețe - și nici măcar regulat.

Pentru femei contează: Safety first

Cel mai important factor la o pensie este siguranța. Cel puțin așa gândesc 54% dintre femeile întrebate. Mult în spate se află rentabilitatea cu numai 9%. Echivalentul a 92% dintre femei nu acceptă niciun risc referitor la tema pensiei. Ele preferă să investească în soluții clasice, cu dobânzi fixe, precum conturile de economii sau împrumuturile imobiliare (59%).[3] Și asta deși majoritatea știu deja că aceste investiții nu mai sunt suficiente pentru o pensie bine asigurată, pe fondul dobânzilor scăzute din prezent.

Să nu ai pensie nu este totuși o soluție

Cu ochii deschiși spre sărăcie la bătrânețe - după acest motto se pare că se ghidează (nu numai) femeile în prezent în ceea ce privește pensia. Problema nu se micșorează însă numai pentru că este ignorată. În schimb trebuie în sfârșit să fim realiști: Cei care lucrează mai puțin pentru binele familiei sau acceptă o slujbă mai prost plătită, trebuie să accepte scăderi la pensie. Căsătoria este doar un ajutor limitat datorită numărului ridicat de divorțuri. Singura cale de a exclude sărăcia la bătrânețe rămâne pensia privată, în cadrul căreia trebuie să aveți în vedere rentabilitatea și balanța riscului. Pe femei acest subiect ar trebui să le privească acum și nu mai târziu - în cel mai bun caz ar trebui să solicite ajutorul competent al consilierului financiar.

[1]europa.eu

[2] destatis.de

[3] pioneerinvestments.de