Căsătoria și finanțele: la ce trebuie să fiu atent după ce mă căsătoresc?

|

Căsătoria și finanțele: la ce trebuie să fiu atent?

Căsătoria atrage după sine multe schimbări – și la capitolul finanțe. Pentru a te putea bucura de cea mai frumoasă zi din viața ta, ar trebui să te gândești dinainte la finanțe și la alte decizii importante. Atunci când te gândești să faci acest pas îți recomandăm să te gândești din timp la partea financiare precum și la alte decizii importnate. ăe lângă costul nunții, este bine să iei în calcul și activele, asigurările comune, dar și alte planuri de viitor.

Persoanele care se hotărăsc să se căsătorească trebuie să răspundă, mai devreme sau mai târziu, și la întrebări mai puțin romantice. Astfel, subiectul banilor joacă un rol important pentru viitorul vostru împreună. Prin căsătorie, aveți parte de câteva avantaje de care puteți profita, de exemplu: asigurări comune și asigurarea reciprocă a partenerului.

Înainte de căsătorie: ce trebuie rezolvat?

Înainte să spuneți „da”, există câteva lucruri ce trebuie puse în ordine. Pe lângă planificarea nunții, trebuie să discutați și despre câteva aspecte juridice, de exemplu dacă doriți să vă păstrați numele vechi după căsătorie. Pe lângă acest lucru, mai trebuie abordate și subiecte privind finanțele: pentru a nu vă destabiliza mai târziu relația din cauza neînțelegerilor inutile, mai bine gândiți-vă din timp cine preia diferite costuri, cum doriți să vă împărțiți banii și cine se ocupă de organizarea finanțelor comune.

Plata nunții

O altă întrebare este cum vă veți plăti nunta. De cele mai multe ori, nunțile costă o avere – de la rochia de mireasă, la petrecere până la luna de miere. Dacă doriți să vă căsătoriți, ar fi bine ca în primul rând să stabiliți un buget. Părinții voștri sau alte rude ar dori să participe cu bani? Sau oare ați putea să economisiți mai mult înainte să faceți un plan concret? O petrecere frumoasă poate avea loc chiar și cu un buget mic, iar luna de miere nu trebuie să fie neapărat în Maldive, într-un resort de lux.

Dacă soluția economiilor sau nu este disponibilă în cazul vostru pentru a acoperi cheltuielile petrecerii, , puteți să vă gândiți chiar și la un credit. Aici se aplică aceleași reguli ca pentru un credit de nevoi personale: gândiți-vă bine înainte dacă aveți într-adevăr nevoie de un credit pentru nuntă sau dacă puteți plăti banii înapoi rapid. Să vă îndatorați zeci de ani nu e chiar cel bun start în viața de cuplu.

În cazul în care vă hotărâți să luați un credit, merită să comparați cifrele. Cele mai importante lucruri sunt ratele lunare, rambursările neprogramate gratuite și posibilele taxe ascunse. Pentru a găsi cel mai ieftin credit pentru nuntă și pentru a nu cădea în capcana datoriilor, cel mai bine este să vă adresați unui consultant financiar.

Aveți nevoie de bani pentru nuntă?

Un consultant financiar vă poate ajuta să găsiți modalitatea potrivită de finanțare.

După căsătorie: ce se schimbă?

Prima oară starea civilă, apoi viața de zi cu zi – cel mai bine este să stabiliți dinainte ce se va întâmpla cu finanțele voastre după căsătorie. Ce avantaje există din punct de vedere fiscal? Conturi separate sau comune? Și ce asigurări există în caz de urgență? Există câteva lucruri despre bani și contracte la care trebuie să fiți atenți după căsătorie.

Organizarea finanțelor comune

E alegerea voastră dacă după căsătorie doriți să rămâneți separați din punct de vedere financiar sau să împărțiți totul. Puteți avea un cont comun sau puteți opta pentru conturi separate. O variantă alternativă, care reprezintă un compromis avantajos pentru multe cupluri, este să aveți un cont pentru cheltuieli comune, precum chirie, mașină și prime de asigurare, iar pe lângă el să aveți conturi separate pentru propriile venituri și cheltuieli.

Ce e important este să împărțiți cheltuielile comune într-un mod în care ambii parteneri să fie mulțumiți. Acest lucru poate să însemne să contribuiți cu sume egale de bani sau direct proporțional cu salariul. Subiectul devine deosebit de important dacă decideți să aveți copii, iar unul dintre parteneri trebuie să rămână acasă sau să lucreze cu jumătate de normă. În cele mai multe cazuri mamele sunt cele care iau această decizie, , iar astfel  multe femei din Europa se confruntă cu venituri mai scăzute și, prin extensie, cu o pensie mai mică.

Încheierea asigurărilor comune

După căsătorie, trebuie neapărat să vă revizuiți asigurările pe care le-ați avut până în acel moment. Aici puteți economisi cei mai mulți bani! De multe ori există tarife pentru familii, care sunt mult mai scăzute decât cele pentru două contracte separate.

Ar putea fi de ajutor să încheiați o asigurare de viață, pentru a-l putea proteja pe celălalt și pe proprii copii în caz de urgență. Acest lucru este foarte important în special când unul dintre voi este principalul susținător financiar al familiei sau dacă aveți un credit de rambursat. Chiar și o asigurare pentru incapacitate de muncă e importantă pentru a putea fi asigurat un venit propriu și un venit familiei în cazul în care nu mai poți lucra din cauza unui accident sau din cauza unei boli.

Perspective comune și siguranță financiară

Pe lângă încheierea asigurărilor potrivite, mai există și alte opțiuni pentru a vă pregăti pentru viitor. Și în acest caz este o chestiune de preferințe dacă doriți să economisiți la comun sau dacă fiecare va fi responsabil pentru planificarea propriei pensii. În orice caz, pentru a putea avea bătrâneți liniștite, este important să luați măsuri din timp.

Cuplurilor proaspăt căsătorite nu le place să se gândească la zile negre. Cu toate acestea, este important să fiți asigurați în cazul în care unuia dintre voi i se întâmplă ceva – mai ales dacă veți avea copii. Dacă aveți planuri de pensie sau de economii separate, puteți să vă treceți partenerul ca împuternicit iarastfelîn caz de deces, partenerul are dreptul la plata banilor.

Indiferent unde și cum vreți să vă căsătoriți, de cele mai multe ori este mai potrivit să primiți consultanță din partea unui expert privind diferitele posibilități financiare existente. Primind ajutorul potrivit, puteți să vă distrați la petrecerea de nuntă, și puteți să vă bucurați de un viitor fără griji împreună.

Contactează-ne pentru a putea să îți oferim consiliere privind finanțele după căsătorie!

Un consilier financiar vă răspunde la cele mai importante întrebări și vă oferă sprijin să luați cele mai importante decizii.

Citiți de asemenea:

Fonduri mutuale: de ce să investim bani în fonduri?

| OVB România

Fonduri mutuale: de ce să investim bani în fonduri?

Dobânzi mici, randament redus și perspective triste în ceea ce privește pensia: nu este ușor pentru cei care doresc să investească acum moment. Investițiile clasice precum depozitele cu scadență de o zi, depozitele la termen și contul de economii nu mai generează de mult timp deja dobânzi însemnate. De aceea, este logic ca atenția să se indrepte către investițiile în fonduri, iar acest lucru e mai ușor decât s-ar putea crede.

| OVB România

Investitii în viitor – Pregătește viitorul celor mici de la cea mai fragedă vârstă

Pentru aceia dintre noi care nu sunt încă părinți, răspunsul la întrebarea privind câți bani sunt necesari pentru a asigura o dezvoltare armonioasă copilului s-ar putea să îi sperie, chiar întra-atât încât să amâne momentul. Pentru a face față viitoarelor cheltuieli cât mai bine, părinții trebuie să caute modalități de economisire și de investiții cât mai devreme.

Găsiți un consilier financiar personal OVB în apropiere.

Găsiți un consilier financiar