Riscurile lipsei de educație financiară

Janka și Peter Beník și-au dorit dintotdeauna să aibă propria lor căsuță, un loc unde să poată îmbătrâni împreună. Într-o zi, au decis impulsiv să-și transforme visul în realitate, fără să se gândească bine la consecințele și riscurile financiare implicate. Cuplul s-a găsit rapid într-o situație dificilă care le-a dat viața peste cap. Totuși, această criză a dus și la o schimbare de direcție în viața lor – una pe care nu o vor regreta.

Cu toată viteza către o catastrofă financiară

Când soții Beník au decis să-și construiască casa, amândoi aveau peste 40 de ani. Cei doi au fost nevoiți să vândă apartamentul de 3 camere unde locuiseră timp de mulți ani. Au aplicat pentru un credit, însă suma împrumutată nu acoperea toate costurile implicate. „Fără să fi planificat în prealabil, am fost nevoiți să luăm și alte credite, iar acest lucru a avut un impact enorm asupra vieții noastre de zi cu zi. Noi suntem genul de oameni care ne luăm angajamentele financiare foarte în serios. Din acest motiv, fiecare cent câștigat se ducea către plata datoriilor”, povestește Janka. Cei doi s-au regăsit adesea în situația în care nu aveau destui bani să-și acopere costurile de trai de bază, fiind nevoiți să ceară ajutorul copiilor.

Un nou început mulțumită consultanței financiare

În timp ce situația lor devenea din ce în ce mai deznădăjduită, Janka și Peter au decis, la recomandarea unui prieten, să apeleze la serviciile doamnei Urbašíková, consultant financiar la OVB. Datorită expertizei sale, familia a reușit să-și înjumătățească ratele lunare aplicând anumite ajustări planului de rambursare. „A fost ca și cum ni s-a ridicat o piatră enormă de pe inimă. În sfârșit am putut să revenim la viețile noastre normale, să nu le mai cerem ajutorul copiilor și să ne permitem, în sfârșit, să ieșim la restaurant din când în când, sau să plecăm în concediu.” Lipsa educației  financiare aproape că i-a dus pe soții Beník la faliment. „Înainte să aplicăm recomandările doamnei Urbašíková, nu aveam habar că este posibil să ne reducem ratele; acest lucru nu ne-a fost comunicat niciodată de către cei de la bancă”, mai adaugă Janka. Consultantul financiar nu numai că i-a ajutat pe Janka și Peter să-și reducă costurile lunare, ci le-a arătat și cum să-și gestioneze economiile într-un mod mai responsabil și cum să facă investiții raționale. „Ne-a schimbat complet perspectiva asupra finanțelor”, spune Peter.

De la clienți la consultanți

Janka a fost foarte impresionată de valoarea adăugată a serviciilor oferite de OVB și s-a decis să-și continue formarea în domeniul finanțelor. „Când doamna Urbašíková mi-a propus să lucrez cu ea, bineînțeles că am acceptat”, spune Janka. Janka a început să lucreze la OVB în paralel cu celălalt job, a participat la nenumărate cursuri de formare și a început să capete puțină experiență. Apoi, după doi ani, a făcut pasul curajos de a renunța la slujba principală din cadrul unei companii de stat și a început să lucreze cu normă întreagă la OVB. „Astăzi, pasiunea mea este să ajut alți oameni și îmi face plăcere să le împărtășesc povestea noastră, care a avut un final foarte fericit.” Inspirat de soția sa, Peter i-a călcat ulterior pe urme și a devenit, și el, consultant la OVB. Concluzia sa: „pe parcursul unui an, viețile noastre de zi cu zi s-au schimbat complet. Datorită OVB, acum ne bucurăm de o calitate a vieții semnificativ mai bună.”